Als u fan bent van oldtimers zult u zeker gelukkig worden van het zien van deze magnifieke auto. Van deze Mercedes-Benz 500 K bestaan er namelijk nog maar vijf ter wereld. Dus als u een goed gevulde portemonnee tot uw beschikking heeft, kan deze goed bewaarde vierwieler binnenkort zomaar eens aan u toebehoren.

Een Mercedes-Benz 500 K Offener Tourenwagen

Op vrijdag 7 april in het Midland Motors museum in Lynchburg, Virginia zal deze klassieke auto geveild worden. Het is één van de vele schatten die in het bezit waren van wijlen verzamelaar Mark J. Smith. De auto waar het hier om gaat is de Mercedes 500 K Offener Tourenwagen, een klassieke ‘open toerwagen’. Het is een zeer belangrijk stuk dat zal worden geveild, wegens zijn zeldzaamheid, zeer originele staat en herkomst.

Het is een van de laatste niet-gerestaureerde wagens van Mercedes-Benz en slechts een van de vijf overgebleven voorbeelden die van zijn stijl zijn gebouwd. De carrosserie van de auto is gebouwd door een bekend carrosseriebouwer genaamd Singlefingen, die werd gezien als een groot voorbeeld door zijn uitstekende vakmanschap en bouwkwaliteit.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gooding & Company (@goodingandcompany)

De 500 K beschikt over een 5,0-liter acht-lijnmotor met een supercharger, waardoor deze prachtige wagen wel 160 pk op zijn naam heeft staan. Voor een auto uit de jaren ’30 is dat waanzinnig hoog. Daarnaast zult u een versnellingsbak met vier versnellingen vinden in deze koets met motor.

De beruchte oud-eigenaar van de 500 K

Volgens het Mercedes-Benz “kommission”-blad was deze auto oorspronkelijk eigendom van de Duitse Rudolf Hess, toen plaatsvervangend Führer en dus een van de hoogste leden van de regerende Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiderspartij, nu beter bekend als de beruchte nazi-partij.

Hij mocht in 1934 deze auto in Berlijn in ontvangst nemen. Deze beruchte man werd ten einde van de oorlog veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, dus werd de auto, net als vele andere Europese auto’s in die tijd, naar de Verenigde Staten gebracht. Daar is de wagen wel 50 jaar lang in hetzelfde familiebezit geweest, voordat de vierwieler werd overgekocht door Mark J. Smith in 2005.

De 500 K is zo goed bewaard gebleven door Smith, dat hij nooit een restauratie heeft hoeven doorstaan. De kwaliteit van de auto is nog erg goed en alles lijkt te functioneren naar behoren. Oftewel, het is een pareltje om aan uw oldtimers-collectie toe te kunnen voegen.

Naar schatting ligt de waarde van de auto nog op maar liefst $ 1.750.000, wat neerkomt op ongeveer € 1.630.000. U kunt de auto volledig aanschouwen bij Gooding & Company, het bedrijf dat de vierwieler op de veiling zal aanbieden.