De minister van justitie van Antigua en Barbuda had een duidelijke boodschap voor de eigenaar van Alfa Nero, een Nederlands superjacht (door de scheepswerf Oceanco) van maar liefst 81 meter lang. Meldt u zich niet binnen 10 dagen? Dan wordt het schip geveild om plaats vrij te maken in de haven. De 10 dagen zijn verstreken, maar de eigenaar is nergens te bekennen, dus is een veiling aanstaande.

Eigenaar van Alfa Nero meldt zich niet

Volgens Boat International dobbert het jacht al sinds februari van 2022, zonder enige vorm van onderhoud, in de haven van Falmouth op Antigua en Barbuda waardoor het gezien wordt als een heet hangijzer. Op 28 maart heeft de regering het jacht als ‘verlaten’ bestempeld, waardoor ze groen licht hebben om het schip het veilingblok op te hijsen.

Alfa Nero

Premier Browne schreef Facebook eerder deze maand al over de risico’s die het verlaten jacht met zich meebrengt. De onderhoudskosten zijn enorm en er zou zelfs geen geld meer zijn om het personeel aan boord van eten te voorzien. Ook is het jacht niet verzekerd, met alle gevolgen van dien. “We hebben het over miljarden dollars aan schepen die in de haven liggen. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als dat schip in brand vliegt”

Russische miljardair Andrey Guryev

De eigenaar van het in 2007 gebouwde jacht is al geruime tijd spoorloos en de identiteit van deze persoon was aanvankelijk onduidelijk. Het schip is eigendom van M&M Yachting Inc., maar de uiteindelijke begunstigde eigenaar van Alfa Nero is naar verluidt de Russische, gesanctioneerde miljardair Andrey Guryev, ondanks dat zijn advocaat dit blijft ontkennen. Zin client zou het plezierschip enkel “af en toe” gebruiken.

Jacht

Onzin, aldus het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (OFAC). Volgens het OFAC kocht Guryev (met een geschat vermogen van $ 9,7 miljard) het jacht in 2014 voor $ 120 miljoen. De waarheid zal wellicht nooit boven tafel komen, dus laten we hier niet al te lang bij stil staan.

Bod van $ 50 miljoen

De nieuwe eigenaar krijgt de volle beschikking over het jacht en haar faciliteiten. Denk aan een infinity pool, twaalf luxe gastenkamers en als hoogtepunt een helikopterplatform die via een hydraulisch systeem getransformeerd kan worden in een dansvloer of helikopterplatform.

Het jacht beschikt verder over een weelderige jacuzzi, een volmaakte massagesalon en de eigenaars suite is ongekend luxueus. Twee jaar terug vaarde Alfa Nero terug naar z’n geboorteplaats voor een refit bij Oceanco in Alblasserdam. Niemand weet hoeveel het jacht tegenwoordig waar is, maar ongetwijfeld zal het minder zijn dan de $ 190 miljoen waarvoor het in 2009 werd aangeboden.

Volgens de premier van het land is er al $ 50 miljoen op geboden, terwijl het vooralsnog nog onduidelijk is wanneer de veiling start. Stay tuned!