Het heeft alles om een succesvolle drama- of misdaadfilm van te maken; de roof op de TEFAF-kunstbeurs van afgelopen zomer. Vier leden van de zogenoemde Pink Panther-bende maakten een aantal kostbare sieraden buit nadat ze op klaarlichte dag de vitrine met een moker kapotsloegen en vervolgens wisten weg te komen. Op 11 maart vindt de volgende editie van de beurs plaats, maar hoe staat het met het politieonderzoek?

Daders van de TEFAF-roof komen uit Balkanlanden, blijkt uit onderzoek

Tientallen aanwezigen van de The European Fine Art Fair-beurs in Maastricht konden hun ogen vorig jaar niet geloven toen een groep verkleedde mannen hun ‘diefstal-operatie’ begonnen. Er werden naar verluidt 10 diamanten gestolen, waaronder “de grootste en meest waardevolle steen van de beurs” ter waarde van € 27 miljoen.

Om de diamanten terug te krijgen bood verzekeraar Charles Taylor Adjusting een half miljoen aan voor de gouden tip, maar tot op heden is die er nog niet gekomen. Echter wordt er stukje bij beetje steeds meer bekend over de roversgroep. Zo zou het namelijk gaan om personen uit verschillende Balkanlanden.

“Het onderzoek naar de TEFAF overval, waarbij in juni 2022 een grote collectie sieraden gestolen werd, verloopt nog steeds voortvarend. Onderzoeksbevindingen tot nu toe wijzen in de richting van verdachten afkomstig uit de Balkan”, schrijft Politie Maastricht in een verklaring. ““Het onderzoek kent nog altijd een grote internationale aandacht. Zowel vanuit de media maar vooral ook vanuit de internationale kunstwereld.”

Sieraard teruggevonden

Een internationaal consortium van onderzoekers en rechercheurs werken tezamen aan de zaak en ondanks dat het inmiddels acht maanden geleden is gebeurd, zijn enkele overvallers eindelijk herkend. Ook is één van de diamanten teruggevonden, maar “niet de bekende grote gele diamant”, aldus een onderzoeker in het persbericht. “Maar met de vondst van dit sieraad kan het onderzoeksteam weer een grote stap zetten in het onderzoek.”

Pink Panthers

De Pink Panthers, waarvan de leden veelal vermomd zijn in driedelig pak, wordt gezien als een grootschalige criminele organisatie die verantwoordelijk gehouden wordt voor zo’n 100  juwelenroven in de afgelopen kwart eeuw. Ze zijn voornamelijk actief in West-Europa en volgens Interpol heeft de groep tezamen zo’n € 334 miljoen gestolen. Met name Duitsland wordt vaak getroffen; de Pick Panthers sloegen namelijk naar schatting al 32 keer toe in ons buurland.