De coffeeshop van Henk de Vries is razend populair bij mensen over de hele wereld, zelfs beroemdheden als Snoop Dogg en Mike Tyson weten het te vinden. Maar hoe is het succes van de Nederlander ooit begonnen?

Het begin van zijn ‘cannabis-carrière’

Henk de Vries werd geboren in 1950 in Amsterdam. Vanaf jonge leeftijd was hij al ondernemend bezig, en in 1970 begon de Nederlander met het verkopen van wiet op het Holland Pop Festival in Rotterdam. Een paar jaar later begon De Vries met het smokkelen van zijn eigen wiet vanuit Marokko en Libanon, waar hij uiteindelijk een forse gevangenisstraf in Duitsland voor heeft gekregen.

De Vries erfde het bedrijf van zijn vader met een pand op de Wallen, waar hij na het uitzitten van zijn gevangenisstraf zijn coffeeshop The Bulldog in 1975 begon. De jaren die volgden waren niet makkelijk voor de ondernemer. Zo zou hij verschillende keren invallen van de politie hebben moeten meemaken, samen met een hoop overlast. Ook kreeg hij te maken met de gevaarlijke Klaas Bruinsma, een van Nederlands’ meest gevreesde drugsbaronnen, die Henk de Vries probeerde af te persen.

Echter werd de coffeeshop steeds succesvoller, waarna De Vries besloot in de jaren die volgden om nog drie coffeeshops te openen, samen met drie café’s, loungebar, hotel en drie souvenirshops. Tegenwoordig is The Bulldog de meest bekende coffeeshop in Amsterdam en gaan zowel toeristen als Amsterdammers nergens liever heen. Het is een wereldwijd imperium geworden, zó bekend zelfs dat Snoop Dogg en Mike Tyson in de Verenigde Staten een aantal filialen willen beginnen.

In 2003 werd het merk uitgebreid met een energiedrankje, maar daar was Red Bull niet van gediend. Hoewel het woord ‘bull’ weliswaar overeenkomt in beide merknamen, oordeelde de rechter dat er daarmee geen verwarring werd veroorzaakt, mede vanwege de verschillende logo’s: een stier en een hond. In 2017 leek de zaak afgedaan, maar vorig jaar besloot The Bulldog € 49 miljoen te eisen van het wereldberoemde energiedrankmerk.

Het succes van coffeeshop The Bulldog

Ondertussen is Henk de Vries alweer 73 jaar oud en heeft hij een wild en waanzinnig leven achter de rug. Maar de ondernemer weet niet van ophouden. Hij houdt zich achter de schermen nog druk bezig met zijn imperium. Dat is ook niet zo vreemd, gezien dat The Bulldog hem een vermogen van € 105 miljoen heeft opgeleverd.