In een relatief korte periode werd er een aantal luxe restaurants in Spanje ingebroken en kostbare flessen wijn buitgemaakt. Maar daar komen ze niet allemaal mee weg. Zo is een Roemeense Nederlander en zijn Mexicaanse partner namelijk opgepakt en terechtgesteld. De eis? 4,5 jaar celstraf.

Massale (wijn)roven in Spaanse toprestaurants

In november van 2022 stalen dieven 132 kostbare wijnflessen met een totale waarde van € 200.000 uit de opslag van het  Madrileense Michelinrestaurant Coque. Dat was zeker niet de eerste keer, want een maan daarvoor vond een soortgelijke situatie plaats bij het met een Michelinster bekroonde restaurant-hotel Atrio in Cáceres een historische stadje in het westen van Spanje.

Er werden 45 flessen meegenomen, die tezamen een waarde van € 1,6 miljoen zou vertegenwoordigen. “Ik zou de wijn terugkopen van de overvallers, vooral het Château D’Yquem uit 1806 ,” zei José Polo, mede-eigenaar en sommelier, tegen Decanter. “Die fles maakte deel uit van mijn persoonlijke geschiedenis, bijna een deel van mij, van de geschiedenis van Atrio, maar ook van Caceres, van zijn burgers, van wijnliefhebbers over de hele wereld.” Dat zegt hij niet zomaar, want de fles Château D’Yquem is alleen al namelijk € 350.000 waard.

Wijn-01

Klein onderdeel van de totale wijncollectie van het Spaanse hotel-restaurant

Maar hoe slaagde het koppel erin? Wel, de man en zijn 29-jarige partner trakteerden zichzelf op een 14-gangendiner in het restaurant van het hotel om vervolgens een rondleiding door de wijnkelder te krijgen. Daar zagen ze de kostbare flessen wijn staan en dat heeft ongetwijfeld nogal indruk op ze gemaakt.

9 maanden op de vlucht

Ze hebben hotel driemaal bezocht en vanuit hun hotelkamer konden ze hun meesterplan in gang zetten. De Mexicaanse leidde het personeel af, zodat de Roemeense-Nederlander een toegangspas kon stelen en ongezien tientallen flessen in drie tassen stopte. De Spaanse politie spreekt dan ook van een “minutieus geplande” diefstal, waarop ze zich volgens de rechtbank minstens twee maanden op hadden voorbereid.

Het duo wist negen maanden lang onder de radar te blijven, maar uiteindelijk werden ze onlangs bij een grensovergang van Montenegro en Kroatië in de kraag gevat. Van de flessen is echter nog geen enkel spoor en er staat een schadevergoeding van € 750.000 open bij het hotel. De twee pleitten echter onschuldig te zijn en zullen waarschijnlijk in beroep gaan tegen de eis.