Door de jaren heen belandde tientallen voetbaltalenten die niet slaagde bij Chelsea in de Eredivisie bij Vitesse. Geen verassing, want de twee clubs onderhouden warme banden en hebben een waardevolle huurconstructie opgezet. Maar daar zit meer achter, blijkt uit gelekte documenten die zijn ingezien door de Britse krant The Guardian.

Meermaals onderzoek naar gedaan

Voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj zou namelijk “ten minste” € 117 miljoen heeft overgemaakt naar de Arnhemse club in een periode van 2010 tot en met eind 2015. Deze geldinjectie vond plaats nadat de Arnhemse club in 2010 werd overgenomen door de Georgische zakenman Merab Jordania. Drie jaar later werd de club verkocht aan de Russische oligarch Aleksandr Tsjigirinski.

Uit een onderzoek van de KNVB in 2010 bleek daar niets mis mee te zijn, maar vier jaar later werd er opnieuw een onderzoek ingesteld naar aanleiding van uitspraken van Jordania in de media. Jordania beweerde dat Vitesse werd gemanipuleerd door ‘London’ en zei: “We mochten niet te sterk worden”. Deze uitspraken trok hij vervolgens in.

In het tweede KNVB-onderzoek werd geconstateerd dat “er zijn geen aanwijzingen dat Chelsea inspraak heeft in het beleid van Vitesse”. Waarschijnlijk omdat er toen slecht beperkte informatie aanwezig was.

Oligarch files

Ook zou er geen sprake zijn van financiële banden tussen de Nederlandse club en Abramovitsj. Toch suggereert nieuwe informatie uit de ‘Oligarch files’, een document met gelekte data van serviceprovider MeritServus in Cyprus, anders.

“De uitgelekte documenten lijken aan te tonen dat Abramovich de uitgaven van Vitesse financierde met een reeks leningen ter waarde van ten minste € 117 miljoen tegen het einde van 2015. Dit was een enorme investering voor Vitesse, wiens totale omzet in 2014-15 was € 14 miljoen”, schrijft The Guardian.

Inmiddels heeft Vitesse gereageerd op de publicatie. “Vitesse benadrukt dat de informatie waarop het artikel gebaseerd is nooit bij de club bekend is geweest. De club heeft altijd volledig meegewerkt aan de door de KNVB ingestelde onderzoeken, die ook geen onrechtmatigheden aan het licht hebben gebracht.”

Maar zitten er risico’s aan verbonden voor de club uit Arnhem? Volgens de woordvoerder van de KNVB wel. Hoewel er nog niet vastgesteld is waar er wel en niet waar is, kunnen er sancties opgelegd worden. Daarnaast is er ook nog het stadionconflict. Als er vóór 11 april geen duidelijkheid is over de toekomst van het GelreDome, raakt de Eredivisionist mogelijk haar proflicentie kwijt.