Er zijn plannen voor een gloednieuwe luchtvaartmaatschappij in Saoedi-Arabië. Het is één van vele projecten waar het land zich op dit moment mee bezig houdt. Ondanks dat worden er steeds meer plannen aan toegevoegd, zoals een nieuwe luchtvaartmaatschappij.

Controversiële kroonprins Mohammed bin Salman

Mohammed bin Salman, de kroonprins van Saoedi-Arabië, is een veelbesproken persoon met een ongekende hoeveelheid macht  en geld. Zo zou hij worden gezien als een progressieve man in het conservatieve Islamitische land. De kroonprins spreekt graag over ‘moderniteit’, al dat hij dat wel op zijn geheel eigen manier. Een paar jaar geleden heeft hij ervoor gezorgd dat vrouwen in Saoedi-Arabië auto mochten rijden en openbare bijeenkomsten, zoals sportwedstrijden, mochten bijwonen.

Echter is kroonprins Salman ook een man van controversie. Zo zou hij de verantwoordelijke zijn op de moord van journalist Jamal Khashoggi. Ook zou hij een groot voorstander zijn van het executeren van al zijn tegenstanders en overtreders van de wet. Sinds het begin van zijn ambtsperiode is het aantal executies in het land verdubbeld. Het ‘dagrecord’ tot nu toe is 81, uitgevoerd op 12 maart 2022. Ondanks zijn moderne gedachten duidt hij overduidelijk geen enkele form van (politieke) weerstand.

Riyadh Air, de gloednieuwe luchtvaartmaatschappij van Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië is bezig met het creëren en financieren van verschillende projecten. Zo zouden ze aan een wolkenkrabber in de vorm van een kubus zijn begonnen, waaronder vele andere projecten om het land aantrekkelijk te maken wereldwijd. Nu is het land bezig met de luchtvaartindustrie. Mohammed bin Salman heeft een gloednieuwe luchtvaartmaatschappij aangekondigd, genaamd Riyadh Air.

Er wordt vernomen dat tegen 2030 Riyadh Air meer dan 100 bestemmingen wereldwijd zal bedienen, 100 miljoen bezoekers per jaar verwelkomen en voor meer dan 200.000 directe en indirecte banen zorgen. Met de steun van de Saoedische kroonprins en het openbare investeringsfonds (Public Investment Fund, vaak afgekort tot PIF) van $ 600 miljard zal de maatschappij een groot concurrent worden van vliegmaatschappijen als Emirates, Qatar Airways en Etihad.

Daarnaast zal het wel $ 20 miljard toevoegen aan de bbp-groei van het land. Er zijn nog geen details vrijgekomen over welke vliegtuigen zullen worden toegevoegd aan de maatschappij, maar er zijn gesprekken gevoerd bij zowel Airbus als Boeing over de mogelijke levering van 80 vliegtuigen. Volgens The Wall Street Journal zou daar een bedrag van $ 35 miljard mee gemoeid zijn.

Hoewel de exacte getallen niet duidelijk zijn en per bron verschillen, heeft Boeing de samenwerking al gedeeld op social media: “”We zijn verheugd deel uit te maken van de ambitieuze plannen van Saoedi-Arabië om een ​​wereldwijde toeristische bestemming te worden.”

Een nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij is volkomen logisch met ambitieuze megaprojecten zoals de King Salman International Airport.