De veiling van een ongesigneerd schilderij van een kleurrijk landschap heeft onlangs een onverwachtse wending gekregen. Oorspronkelijk geprijsd in de catalogus van Van Spengen, een veilinghuis in Hilversum, voor slechts € 150, werd het uiteindelijk verkocht voor een verbijsterende € 13.000. Maar hoe dan?

Het schilderij is vermoedelijk Nederlands, maar onduidelijk omdat het niet gesigneerd is

De beschrijving van het kunstwerk meldde enkel dat het waarschijnlijk een Nederlands werk uit het begin van de 20e eeuw was, zonder enige vermelding van een bekende kunstenaar. “Kleurrijk landschap, niet gesigneerd, vermoedelijk Nederlands, begin 20e eeuw, olieverf op doek, 42,5 x 54 cm”, klinkt het.

Desondanks was er een hevige biedoorlog om het kunstwerk en kreeg het een ongekend hoge hamerprijs. Taxateur en schilder Toon Wildeboer denkt dat het werk mogelijk van de Larense schilder Co Breeman zou kunnen zijn vanwege de pointillistische techniek die hij gebruikte, maar er is geen zekerheid.

Veilinghuis Van Spengen-01

“Deze techniek zie je ook terug in dit schilderij. Kijk maar naar de stipjes”, vertelt hij via de telefoon aan De Telegraaf. “De foto’s zijn onduidelijk, dus ik kan het niet heel goed zien.” Volgens hem is de gok het waard, want normaliter gaan schilderijen van hem weg voor tussen de € 20.000 tot € 35.000.

“Wij kunnen het alleen niet garanderen.”

Het blijft vooralsnog een mysterie, maar zoals u waarschijnlijk wel weet worden er tot op de dag van vandaag uitzinnige schilderijen van hoogaangeschreven schilders ontdekt. Babbe van der Veer, taxateur en kunsthistorica bij Van Spengen, legt uit dat het schilderij afkomstig is uit een inboedel uit Groningen.

Ze heeft een aantel vermoedens wie het werk heeft gemaakt, maar omdat ze tijdens een veiling snel moet schakelen was er geen tijd voor een uitgebreid onderzoek. “Het komt dan ook weleens voor dat de koper uiteindelijk ontdekt dat het toch een speciaal schilderij is. Wij kunnen het alleen niet garanderen.”