De term rommelmarkt zegt eigenlijk al genoeg. Je hoeft hier niet te rondneuzen voor designer meubilair, want het aanbod bestaat haast volledig uit brocante spullen. Echter zijn er uitzondering, weliswaar niet per se zo altijd zo bedoeld. Volgens de BBC kocht een dame van in de 70, die in Northumberland, Noord-Engeland woonachtig is, een diamant waarvan ze dacht dat het prul was, maar in werkelijkheid een 34 karaats bleek te zijn.

Britse dame laat rommelmarkt-diamant taxeren en wordt in één klap miljonair

De dame op leeftijd wil anoniem blijven, maar klapte tegen een lokale nieuwsdienst uit de schoof en zei dat ze niet meer kan herinneren op welke rommelmarkt ze ‘m besloot te kopen. Járenlang ging ze er vanuit dat het om een goedkoop kostuumjuweel ging, maar nadat ze ‘m liet taxeren bij veilinghuis Featonby’s Auctioneers & Valuers, bleek het een waarde te vertegenwoordigen van liefst £ 2 miljoen, omgerekend circa € 2,4 miljoen.

Diamant

Foto: Featonby’s Auctioneers & Valuers

Terwijl ze haar huis in Northumberland schoonmaakte, gooide de onwetende diamantverzamelaar de zeldzaamheid van zes cijfers bijna in de prullenbak, voordat een buurvrouw voorstelde om het mee te nemen om gewaardeerd te worden.

“De dame kwam binnen met een tas met juwelen, omdat ze dacht dat ze die mee zou nemen als ze langsliep omdat ze een andere afspraak had in de stad”, vertelt Mark Lane van Featonby’s Auctioneers. “Het zat in een doos samen met haar trouwring en een aantal goedkope kostuumjuwelen.”

Foto: Featonby’s Auctioneers & Valuers

Toen Lane’s ogen voor het eerst kennismaakte met de “vrij grote steen” dacht hij dat het een minder zeldzame ‘zirkonia’ was . Hij liet het zelfs een paar dagen op zijn bureau staan ​​voordat hij zijn diamanttester erbij pakte. Tot zijn grote verrassing lichtte de diamantmachine meteen op.

“We hebben het vervolgens naar onze partners in Londen gestuurd voordat het werd gecertificeerd door experts in Antwerpen, België, (HRD Diamond Grading Laboratory, red) die bevestigden dat het 34 karaat is.” Lane besloot de diamant over te kopen van de dame en zegt dat het verreweg het meest waardevolle item is dat hij ooit heeft behandeld. “De kleur, de helderheid, de grootte… om een ​​diamant van 34 karaat te vinden is buiten de maatstaf.”

HRD Diamant Certificatie

Veiling van ‘The Secret Stone’

Op diamant op 30 november veilen op Featonby’s single-lot veiling met de toepasselijke naam The Secret Stone. Volgens het veilinghuis zal het naar verwachting tussen de £ 1.600.000 (€ 1,90 miljoen) – £ 2.000.000 (€ 2,37 miljoen) gaat opleveren. Klik op deze link om te veiling online bij te wonen.