Een tandarts is een essentieel onderdeel in de gezondheidszorg van Nederland. Deze kundige geneeskundige is toegewijd aan het verlenen van hoogwaardige zorg en het bieden van medisch advies aan zijn of haar patiënten. Althans, daar hopen we tenminste op. Maar wat verdient een tandarts gemiddeld in Nederland?

Huisarts worden

De tandarts wordt geacht de meest uitdagende tandheelkundige vraagstukken op te lossen en mensen te helpen met hun klachten. Een nobel beroep, maar ook de financiële vergoeding maakt het een aantrekkelijk vak. Afhankelijk van factoren als de werkervaring, de werkplek, leeftijd, de regio en het aantal werkuren per week verschilt het salaris, maar zelfs een beginnende tandarts heeft op dit vlak weinig te klagen.

Tandarts

Maar dat mag ook wel, aangezien er een jarenlange studie aan vooraf gaat. Om tandarts te worden, moet u in Nederland een universitaire opleiding Tandheelkunde volgen. Dat is een zesjarige opleiding. Bovendien wordt niet iedereen toegelaten tot de studie, want er zijn slecht een beperkt aantal studieplaatsen beschikbaar.

Maar wie denkt dat het na het afronden daarvan klaar is, heeft het mis. Tandartsen in Nederland zijn verplicht hun kennis en vaardigheden voortdurend bij te houden door middel van nascholingen en bijscholingen zodat de kwaliteit gewaarborgd kan blijven.

Gemiddelde salaris van een tandarts

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Volgens de Nationale Beroepengids verdient een tandarts per maand gemiddeld € 7.400 bruto. Het gemiddelde startsalaris ligt namelijk op € 3.200, terwijl er van het maximale bruto maandloon uitgaan wordt van  € 11.600 – op basis van een 40-urige werkweek.

Terwijl een tandarts in loondienst in Nederland genoegen moeten nemen met een salaris van tussen de € 3.200 en € 6. 400 bruto per maand, kan een tandarts met een eigen praktijk € 150.000 per jaar verdienen. Het is in dat geval een kwestie van hoeveel patiënten er op de stoel komen te zitten.