Joseph Klibansky rekent BN’ers als Rico Verhoeven en Nicky Romero (Dj) tot zijn hechte vriendenkring, maar zelf heeft hij ook een aardig enaam voor zichzelf gemaakt. Zo wordt hij gezien als één van de meest succesvolle hedendaagse kunstenaars uit Nederland en schroomt hij niet om zijn luxe levensstijl op social media te delen.

Wie is Joseph Klibansky?

Joseph Klibansky werd in 1984 geboren in Kaapstad, Zuid-Afrika. Zijn vader is Zuid-Afrikaans en zijn moeder Nederlands. Een jaar na zijn geboorte verhuisde de familie naar Nederland. Klibansky heeft ondanks zijn creatief brein nooit een opleiding aan de kunstacademie gevolgd, maar studeerde economie. Zijn belangrijkste inspiratiebronnen zijn mode, interieur, steden, ultramoderne architectuur, tijdschriften en reizen.

Men noemt hem een kunstenaar, maar hij heeft een aversie tegen dat woord. “Kunstenaars zijn altijd mensen die niet succesvol zijn, aan de drugs zitten en vergeten dat er ook nog economische factoren meespelen zoals de huur van je kantoor en je personeel”, aldus Klibansky in de BOOS-aflevering. Op zijn website omschrijft de man zichzelf als ‘contemporary artist’, wat in het Nederlands wel gewoon ‘moderne kunstenaar’ betekent.

Op zijn website wordt omschreven dat zijn interesse ligt bij “de correlatie tussen verschijning en dat wat verschijnt”. Hij past zijn kennis uit zijn reizen toe in zijn werken en speelt met perspectief om een ultieme unieke ervaring te creëren. “Klibansky waagt zich op het terrein van de fenomenologie en herbekijkt kwesties die verband houden met perceptie die filosofen en kunsthistorici hebben gefascineerd, en evenzeer de aandacht van kunstenaars hebben getrokken”, aldus zijn biografie.

Madonna, Demi Lovato en Sergio Ramos

Zijn werken worden ondertussen over de hele wereld geliefd en menig beroemdheid heeft wel een Klibansky-werk in hun huis staan, denk aan Madonna, Demi Lovato en Sergio Ramos, waaronder nog veel meer. De werken waar hij om bekend staat zijn onder andere goud-gespoten beelden van zowel dieren als mensfiguren en schilderijen met verschillende patronen. Ook staan zijn beelden op bijzondere plekken, zo heeft hij er onlangs één boven op een berg laten takelen door een helikopter.

Desalniettemin waardeert lang niet iedereen de kunst van Klibansky. Verwijten vanuit de kunstwereld aan Klibansky komen erop neer dat hij verre van origineel is, of zelfs kitsch maakt. Zo worden zijn kunstwerken vergeleken met de Britse postmoderne kunstenaar Damien Hirst en de Amerikaan Jeff Koons. Daarover zei Klibansky tegen De Telegraaf: “Mensen vergelijken nu eenmaal. Begrijpelijk hoor, het geeft houvast, iets in een hokje plaatsen. En ik zal de laatste zijn om iets van verwantschap te ontkennen. We houden allebei van speelsheid in het werk.” Echter vertelt de artiest ook dat zijn techniek flink verschilt met de andere kunstenaars, waardoor hij zichzelf weet te onderscheiden.

Joseph Klibansky in BOOS

De ‘niet-kunstenaar’ kwam onlangs aan het licht toen de redactie van BOOS veel klachten over hem kregen. Voormalige werknemers in de studio van de kunstenaar in Naarden beklagen zich over gezondheidsklachten als misselijkheid, duizeligheid, longklachten en hoofdpijn. Dit zouden ze hebben gekregen door de slechte werkomstandigheden in de studio van de Klibansky’s.

Zo zou er onvoldoende ventilatie zijn in de ruimtes waar de werknemers met gevaarlijke stoffen in aanraking kwamen. Daarnaast zouden zij geen of onvoldoende bescherming krijgen tegen deze stoffen. Als bescherming als maskers wel aanwezig waren, moesten deze worden gedeeld onder de werknemers. Ook zou er sprake zijn van een onaangename sfeer en zelfs angst op de werkvloer. Zo werd er in de aflevering gezegd dat “tegen werknemers die weg willen wordt gezegd dat ze nooit meer een baan in de kunstwereld gaan vinden”.

De aflevering zou donderdag 30 maart om 16:00 uur online komen te staan, maar was door een storing bij YouTube de video wat vertraagd. De Klibansky’s wisten desondanks een verklaring te uploaden over de uitzending, nog vóór deze online stond. Dit doet velen twijfelen aan de eerlijkheid van Klibansky’s.

Het vermogen van Joseph Klibansky

Over het vermogen van Klibansky is nogal wat speculatie. In 2017 is zijn vermogen geschat op € 7 miljoen, echter zijn er sindsdien weinig tot geen updates over zijn nettowaarde gekomen. Maar aangezien hij de afgelopen jaren diverse financiële klappers heeft gemaakt, zou het ons niet verbazen als we daar wat bij op kunnen tellen. Zo heeft Klibansky in 2018 zijn duurste werk tot nu toe verkocht: voor € 1,2 miljoen aan Bitcoin ging zijn kunst over de toonbank. Dat zullen vele andere artiesten hem niet snel nadoen.

Klibansky is ook zekere niet vies van het luxe leven. De artiest rijdt graag rond in flitsende sportwagens (en sinds kort in een Range Rover Sport) met prijskaartjes waar men u tegen zegt. Daarnaast is de man vaak in het buitenland te vinden, waar hij uiteraard weer inspiratie voor zijn werk vandaan haalt.