Afgelopen weekend ging het gruwelijk mis op een snelweg in de buurt van het Duitse stadje Emmerich. Een groep van drie Porsches raakte verzeild in een fataal ongeluk waarbij maar liefst vier Nederlanders om het leven kwamen.

De Duitse Politie vermoedt dat de oorzaak te maken heeft met aquaplaning

Het drietal Porsches reed over de A3 richting Keulen, totdat een 42-jarige bestuurder van een Porsche Cayman de macht over het stuur verloor en niet kon voorkomen dat de sportauto in een greppel belandde. Een woordvoerder van de Duitse politie suggereert dat er hoogstwaarschijnlijk sprake is geweest van aquaplaning.

Een 39-jarige man uit Nieuwegein zag het gebeuren en zette zijn Porsche aan de kant om hulp te bieden. Dat zou hem fataal worden, want ook de bestuurder van de derde Porsche kon zijn auto niet meer controleren en reed volop in op de anderen. Hierdoor werden de vrouwelijke passagier en de man van de eerste Porsche in een klap van het leven beroofd. De andere betrokkenen bezweken later aan hun verwondingen.

Porsches

Alleen de man die de laatste auto, een Porsche 911, bestuurde, kwam met de schrik – en een aantal lichte verwondingen – vrij en via hem hoopt de politie meer duidelijkheid te krijgen over het incident.

“Je weet niet waar je het over hebt”

Het onderzoek loopt nog, maar allerlei pseudo verkeersgeleerden op social media lijken precies te weten hoe het heeft kunnen gebeuren. Het stikt van de reacties dat er te hard gereden zou zijn, maar enkele nabestaanden én mensen die zich verdiept hebben in het voorval, verzetten zich daartegen op Twitter.  “Je weet niet waar je het over hebt”, reageert een vrouw op een onbeschofte tweet van iemand (zie het onderstaande Twitter-bericht). “Onze vriend overleed bij dat ongeluk. Hij zette zijn Porsche aan de kant om te helpen. Besef wat je schrijft.”

Twee van de overledenen, de 39-jarige bestuurder uit Nieuwegein en een 42-jarige uit Voorhout, waren vrijwilligers en aangesloten bij de Stichting Dag met een Lach. Zij stelden regelmatig hun sportauto te beschikking zodat zieke kinderen konden ervaren hoe het is om in een Porsche te zitten.

“Het waren allebei autoliefhebbers in de bloei van hun leven”, schrijft Jacco Brand, de voorzitter van Stichting Dag met een Lach. “Een van de mannen had onlangs nog twee keer meegedaan aan een Opkikkerdag. Hij zou binnenkort meedoen aan ’Make a wish’. Het is tragisch dat zij nu zijn overleden. Het is niet te bevatten.”