Vijf jaar op vakantie gaan en toch een uitkering krijgen: het zou leuk zijn als het mocht, maar zo werkt het in werkelijkheid uiteraard niet. Een vrouw uit het Waalse Profondeville was een paar jaar geleden vertrokken naar Tenerife op vakantie. Sindsdien is ze daar nog steeds, maar ze was even vergeten te melden dat ze niet in België aanwezig was en heeft hierdoor onterecht een werkeloosheidsuitkeringen ontvangen.

Vijf jaar lang ‘vergeten te melden’ dat ze op vakantie was

Soms kan er wel eens iets mis gaan bij het hebben van een uitkering. Maar dit slaat alles. De Belgische vrouw heeft vijf jaar lang onterecht een uitkering gehad. De arbeidsinspectie was op de hoogte dat de vrouw niet meer in België aanwezig was, omdat ze sinds 2012 al geen voertuig in België meer op haar naam had staan en de meeste van haar uitgaven in Tenerife werden gedaan.

Ze keerde zelden terug om haar ouders te bezoeken of om – naar eigen zeggen – sollicitatiegesprekken bij te wonen. Ondanks dat kreeg de Belgische vrouw toch elke maand een werkeloosheidsuitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), wat de Belgische variant van het UWV is. Naar eigen zeggen zou de vrouw ‘vergeten zijn’ te melden dat ze in Tenerife een nieuw leven was gestart. Ze had daar een man ontmoet en besloten om bij hem te blijven.

Wie zijn handen brandt moet op de blaren zitten

De vrouw is inmiddels veroordeeld. Ze moet het volledige bedrag dat ze als uitkering heeft ontvangen terugbetalen. Het gaat hier om in totaal € 33.491. Daarnaast heeft ze van de rechtbank van Namen ook een boete ontvangen van maar liefst € 4.800. Wel heeft de vrouw hier de tijd voor gekregen: haar advocaat meldt dat ze elke maand € 100 zal moeten terugbetalen.

Het zal haar dus maar liefst 30 jaar kosten om het volledige bedrag terug te betalen. Ook voor de boete krijgt ze uitstel. De eerste helft zal ze meteen moeten terugbetalen en voor de andere helft krijgt ze drie jaar de tijd.