Van rood tot wit, van zoet tot bitter, de keuze aan wijnsoorten en smaken zijn haast ontelbaar. Wijnen kunnen veelal in combinatie met een verscheidenheid aan gerechten genuttigd worden, of gewoon los. Terwijl u een fles in de supermarkt mee kan meenemen voor een paar euro, zijn er genoeg wijnflessen die duizenden euro’s kosten. Maar uiteindelijk gaat het om de beste smaak, niet om het prijskaartje.

De beste uit 7.500 verschillende soorten wijn

Recent heeft de 32e Mundus Vini Grand International Wine Awards’ Spring Tasting plaatsgevonden. Waarschijnlijk heeft u nog nooit van die mond vol gehoord, of u moet een échte wijnliefhebber zijn, maar deze wijnwedstrijd vond plaats in Neustadt an der Weinstrasse in Duitsland.

Aan deze competitie deden maar liefst 7.500 verschillende wijnen van over de hele wereld mee, die blindelings werden uitgetest door 240 professionele wijnproevers uit wel 46 verschillende landen. De wijnen die meededen waren ook uit allerlei prijsklassen. Echter ging de titel voor Best of Show Australische Witte Wijn naar ‘Taylors Wines’ 2022 Jaraman Adelaide Hills & Clare Valley Chardonnay‘.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Taylors Wines (@taylorswines)

Een fles die dus maar 26 Australische dollar, omgerekend € 16 kost. “Het is buitengewoon belangrijk voor ons om een ​​betaalbare prijs te hebben”, zegt Mitchell Taylor, directeur van Taylors Wines. Hij is enorm trots om de prijs in handen te mogen nemen. Taylors omschrijft hun wijn als “een ongewone fusie van Adelaide Hills & Clare Valley, resulterend in een intens smakende, complexe maar elegante wijn met duidelijke citrus-, witte perzik- en nectarine-karakters samen met een subtiele vuursteenachtige noot.”

Italië pakt de meeste winsten

Hoewel de Australiërs naast de winst van Taylors nog wel meer awards in handen hebben mogen nemen voor hun wijnproducenten, is het land met de meeste winsten Italië. Zij hebben in totaal vijf keer ‘grand goud’, 364 keer goud en 364 keer zilver ontvangen voor verschillende wijnproductenen. Dat is niet zo gek, gezien Italië altijd al bekend stond als wijnland. Vlak daarna komt Spanje met zeven grand goud, 362 goud en 298 keer zilver. Ook landen als Portugal, Frankrijk en Duitsland mochten een groot aantal medailles in handen nemen.

Ook zijn er naast de internationale awards ook titels uitgedeeld voor Beste Wijnproducent van een land en Beste Wijnen in bepaalde categorieën. Deze winnaars zullen tijdens de ProWein wijnbeurs worden vereerd, wat halverwege mei plaats zal vinden.

Echter zal tussen al die geweldige winnaars een van de meest betaalbare wijnen toch echt de fles van Taylors Wines zijn. Want wie had nou gedacht dat de lekkerste witte wijn van de wereld maar € 16 hoeft te kosten?