In Oost-Europa houdt men zich op dit moment met hele serieuze zaken van mensenrechtenschendingen bezig. Echter vond een in Nederland wonende Wit-Russische man dat zijn zaak ook zeker paste bij de oneerlijke behandeling van sommige groeperingen, daarmee doelend op zijn afkomst wat voor nogal wat ongemak zorgde bij Pon Luxury Cars.

Wit-Russische man mag geen Porsche kopen

De Wit-Rus woont en werkt sinds 2011 in Nederland, waar hij ondertussen ook een aantal eigen bedrijven heeft. Begin 2022 stapt hij het Porsche Centrum Amsterdam binnen om een luxe supercar te kopen. Hij heeft wekenlang contact met de verkoopster over alle gewenste specificaties, waarna zij hem op een gegeven moment om zijn paspoort vraagt. De man geeft aan een permanente Nederlandse verblijfsvergunning te hebben, maar een paspoort van Wit-Rusland.

En dat bleek een probleem te zijn. De verkoopster geeft aan dat vanwege de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland én Wit-Rusland, ze geen zaken met mensen uit die landen kan doen.

Er zijn sancties tegen Wit-Rusland wegens de presidentsverkiezingen in 2020 die volgens internationale instanties frauduleus zijn verlopen. Sinds de oorlog in Oekraïne, die door het Wit-Russische regime wordt gesteund, zijn de sancties door Europa aangescherpt. Wit-Rusland wordt nog altijd beschouwd als een dictatuur, gezien de onderdrukking van de vrije meningsuiting en het feit dat er ernstige straffen staan tegen het niet volgen van de regels, inclusief de doodstraf.

Advocaat wordt op de hoogte gesteld

Echter is de Wit-Russische man het hier absoluut niet mee eens. Nadat hij het gesprek met de verkoopster gevoerd heeft, neemt hij contact op met een advocaat. Die schrijft het bedrijf aan om te klagen over discriminatie. Na een maand schrijft het bedrijf terug en zegt dat de man vanwege geldende wet- en regelgeving een aantal aanvullende vragen moet beantwoorden.

De man gaat hiermee akkoord en vult alle vragen netjes in, behalve twee onderdelen: een verklaring over wie de eindgebruiker zal zijn van de luxe sportauto en dat hij er niet mee buiten de Europese Economische Ruimte mag komen. Daarom kan de verkoop alsnog niet doorgaan.

De man stapt naar College voor de Rechten van de Mens

De Wit-Rus laat het hier niet bij liggen. Hij vindt dat hij is gediscrimineerd op basis van zijn afkomst en heeft besloten naar het College voor de Rechten van de Mens te stappen. Zij oordelen ten eerste dat het bedrijf te lang heeft gewacht met reageren op de klacht over discriminatie. Daarnaast vinden zij ook dat de auto-importeur inderdaad een verboden onderscheid heeft gedaan op basis van nationaliteit.

Het hielp daarbij niet dat de verkoopster initieel had gesteld dat ze de man geen auto mocht verkopen omdat hij Wit-Russisch was, in plaats van te zeggen dat hij door de sancties een aantal vragenlijsten moest beantwoorden. Dit maakte haar zaak heel problematisch.

Europa heeft een sanctie opgelegd waardoor het direct of indirect verkopen van luxegoederen aan personen in Rusland of voor gebruik in Rusland onmogelijk is. Maar Wit-Rusland is geen Rusland, stelt het college, dus had de verkoop nooit geweigerd mogen worden. “Pon Luxury Cars B.V. heeft verboden onderscheid gemaakt jegens de man op grond van nationaliteit”, staat in het eindroodeel.

Hoewel het oordeel van het College (die u hier kunt lezen) niet bindend is, nemen de meeste organisaties ze wel ter harte. Oftewel, de Wit-Russische man mag waarschijnlijk in de nabij toekomst alsnog nog een Porsche aanschaffen bij Pon.