Het essentiële onderdeel om een bedrijf staande te houden is de winst. Hierbij is het ook algemeen bekend dat bouwers van luxe auto’s een riante winstmarge hanteren en dat dat bij het Britse automerk Bentley aardig goed gaat, blijkt uit de cijfers van afgelopen jaar.

Het meeste succesvolle jaar van Bentley in haar 104-jarige geschiedenis

Het Britse automerk uit Crewe draait als een tierelier. Voor het eerst in het 104-jarige bestaan van Bentley gingen er in 2022 meer dan 15.000 auto’s over de toonbank, om precies te zien maar liefst 15.174 auto’s. Alhoewel de afzet met slechts 4% steeg, tikte Bentley een enorm winstrecord aan.

De winst steeg met 82% tot een bedrag van $ 754.000.000. Dat is bijna het dubbele van het vorige record van Bentley dat lag op $ 409.000.000 in 2021. Volgens de Britse autofabrikant is de forse stijging mogelijk doordat de klanten kozen voor Bentleys die duurdere specificaties bevatte en daarnaast ook exclusievere varianten kochten.

Exclusieve automerken moeten het niet hebben van kwantiteit, maar kwaliteit, waardoor er dus veel gevraagd kan worden voor hun gelimiteerde aanbod aan bolides. Zo heeft het Britse automerk de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in elektrificering van de auto’s en de herstructurering van het bedrijfsmodel, evenals het ontwikkelen van nieuwe modellen en functies. Dit kostte veel geld en hierdoor werd de afgelopen jaren de winst belemmerd. Echter heeft dit uiteindelijk wel goed uitgepakt en leidde dit voor Bentley tot een recordbrekende winst.

Winstmarge per auto

Met de enorme stijging in afzet is de winstmarge van het Britse automerk absoluut niet verkeerd. Bentley maakt per verkochte auto een winst van maar liefst € 46.659. Het meest verkochte model is de Bentayga SUV, voor de zesde jaar sinds de lancering, en de SUV was goed voor 42% van de totale verkoop.

Bentley SUV