Laat ons u meenemen naar de betoverende wereld van Méribel, een buitengewoon wintersportgebied en een dorp gelegen in de Alpen van Zuid-Frankrijk. Met majestueuze bergen, besneeuwde valleien, imposante dennenbossen en een gevarieerd aanbod aan restaurants, boetieken en chalets, biedt de regio alle luxe die u zich maar kunt voorstellen. Pure Luxe stapte in het vliegtuig richting dit wintersportwalhalla om een aantal dagen te ruiken, proeven en voelen wat Méribel allemaal te bieden heeft.

De grandeur van Méribel in Savoie Mont Blanc

Méribel, gelegen in het hart van het skigebied Les Trois Vallées, het grootste skigebied ter wereld, is een ware oase van rust, elegantie en schoonheid. Tegelijkertijd is het ook onderdeel van de Savoie Mont Blanc, waar populaire skigebieden als Chamonix, Val d’Isère, Flainem en Courchevel onder vallen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Méribel (@meribel3vallees)

Tijdens ons bezoek geeft het kwik 16º aan, de zon straalt op de met wit bedekte bergtoppen en zo’n beetje iedereen maakt zich gereed om richting de pistes te struinen. Wij hoeven niet ver met de benenwagen, want de skiverhuur, waar het personeel de skiuitrusting regelt én zelfs de schoenen voor ons aantrekt, zit in het hotel.

Het hotel waar we overnachten heet Hôtel Le Coucou en is van dezelfde eigenaren van Lou Pinet in Saint Tropez. Vanuit de skiverhuur annex showroom – ‘ski-in ski-out’ – in het logement kunnen we tot ons genoegen direct de pistes afdalen.

Méribel

Het idyllische skioord Méribel (op ruim 1.400 meter hoogte) vindt zijn oorsprong in de Schotse visionair Peter Lindsay, die zich vanwege het dreigende nazisme in Duitsland en Oostenrijk genoodzaakt voelde om uit te wijken naar een nieuwe locatie voor de winterrecreatie. In 1936 bezocht hij Les Allues, de gemeente waar Méribel onder valt, voor het eerst en ondervond direct de potentie van dit gebied. Toen hij eenmaal een vastgoedbedrijf uit de grond had gestampt en voldoende kapitaal wist op te halen, konden al zijn wintersportplannen uitgerold worden.

In 1938 werd de eerste skilift aangelegd boven het pittoreske dorp Les Allues, gevolgd door de bouw van de eerste hotels en chalets. In de daaropvolgende jaren bleven er nieuwe projecten gebouwd worden. Zo werd er in 1966 bijvoorbeeld een Savoyaardse golfbaan gerealiseerd. Aanvankelijk bestond de golfbaan uit slechts vier holes, maar over een periode van 40 jaar aan herontwikkeling kwamen er daar 14 bij. In totaal beslaat de baan maar liefst 35 hectare en ’t wordt omschreven als “één van de mooiste golfbanen in de bergen van Europa”.

Het resort van Méribel is eenvoudig bereikbaar via de weg, het spoor of door de lucht via de internationale luchthavens van Genève, Lyon, Chambéry of Grenoble. Ook is er een altiport aanwezig in het gebied. Zo zien we tijdens het skiën, de wandelingen en een ritje op elektrische mountainbikes, de toeristenvliegtuigen op- en aanvliegen.

600 kilometer aan pistes en 160 skiliften

Met haar meer dan 600 kilometer aan perfect geprepareerde pistes, biedt dit wintersportgebied een ongekende wintersportervaring voor zowel de beginnende als de doorgewinterde skiër of snowboarder. De adembenemende vergezichten en de kristalheldere berglucht maken van elke afdaling een waar spektakel, terwijl u onderweg kan stoppen bij diverse fraaie restaurants voor een hapje en een drankje.

Maar Méribel is meer dan alleen een skigebied en een dorp. Het is een unieke plek waar natuur, cultuur en luxe naadloos samenkomen. Zo kunt u bijvoorbeeld een heerlijke wandeling maken door de schilderachtige dorpjes en genieten van de traditionele architectuur. Ook is er de mogelijkheid om verschillende activiteiten uit te proberen, zoals yoga, après-skie, paragliden, in een (arren)slee door husky’s of een paard getrokken worden of met (elektrische) mountainbikes door de besneeuwde bossen crossen.

Alle ingrediënten zijn aanwezig om van ieder moment ultiem te genieten. Bovendien is Méribel in de moderne geschiedenis het toneel geweest van grote evenementen, waaronder de finale van de wereldbeker alpineskiën in 2022 én de wereldkampioenschappen skiën in 2023.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Méribel (@meribel3vallees)

Na een intensieve dag kunt u heerlijk ontspannen in één van de vele luxe chalets dat het gebied rijk is. Met hun houten balkons, knusse haardvuren en elegante inrichting bieden deze houten hutten u een comfortabele en warme omgeving om tot rust te komen. Verwen uzelf met een ontspannende massage, maak gebruik van de spa of geniet van een typisch Franse kaas onder begeleiding van een goed glas wijn.

Culinaire hoogstandjes en weelderige accommodaties

De regio biedt een verscheidenheid aan opties aan qua accommodaties, maar lezers van Pure Luxe nemen uiteraard geen genoegen met het minimale. Daarom raden we de enige twee 5-sterrenhotels van Méribel aan: Le Kaïla of Le Coucou, waarvan de eerstgenoemde het enige Michelin-sterrenrestaurant in het dorp exploiteert, genaamd L’Ekrin, met een score van 8,5 uit 10 door The Fork.

Méribel-champagne

Culinair gezien heeft de regio verder nog ongelofelijk meer te bieden, want het skigebied Les Trois Vallées heeft bij elkaar opgeteld namelijk 20 Michelin-sterren. Wij hebben onze smaakpapillen getrakteerd op typische Franse delicatessen en gerechten, zoals escargots, kaasfondue, beenmerg en als tussendoortje een croque-monsieur. Maar wat vooral zal bijblijven, zijn de desserts; crème brûlée, lemon pie, floating island en van alles met bladerdeeg. Niveautje vingers aflikken, kunnen we u vertellen.

U heeft de keuze uit diverse restaurants, zowel op de pistes als in de dorpskernen zelf. Zo hebben we Chez Fifi (een kersvers Italiaanse restaurant), La Coursive des Alpes (een traditioneel Frans restaurant in het hart van Méribel), Le Lilie (een hotspot voor kaasfondue liefhebbers + een wijnkelder) en tot slot The Clos Bernard, een restaurant dat is gelegen in het midden van een bos.

Oké, samengevat; Méribel is een unieke bestemming waar u zich kunt onderdompelen in luxe, cultuur en natuur. Een plek waar de schoonheid van de Alpen naadloos samenkomt met de verfijnde Franse levensstijl. Ontdek deze betoverende plek met uw eigen ogen en proef de magie die Méribel te bieden heeft het hele jaar rond. Want inderdaad, ook zomers kunt u hier prima vertoeven.

Voor meer informatie verwijzen we u met alle liefde door naar de officiële website van het skigebied.