In 1991 kwam er een einde aan het leven van de legendarische Queen-frontman Freddie Mercury. Hij overleed op 45-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van AIDS. Ondanks zijn vroegtijdige overlijden heeft hij muziekgeschiedenis geschreven.Hoewel Mercury niet meer onder ons is, is zijn nalatenschap nog altijd springlevend met tijdlozwe hits als Bohemian Rhapsody, We Will Rock You en Don’t Stop Me Now.

1.500 bezittingen van wijlen Freddie Mercury worden geveild

Los van zijn muzikale publicaties omvat zijn nalatenschap nog veel meer. In de vorm van spullen om precies te zijn. Het veilinghuis Sotheby’s gaat van 31 augustus tot en met 13 september – verspreidt over zes veilingen – maar liefst 1.500 eigendommen van Mercury, variërend van een gedragen kroon tot kostuums en van handgeschreven songteksten tot objecten uit zijn enorme kunstverzameling. “Een once-in-a-lifetime kans om de privésfeer van een wereldwijd icoon te verkennen.”

Mercury had zoveel bezittingen, omdat hij simpelweg hield van mooie spullen. “Ik word graag omringd door prachtige dingen. Ik wil een Victoriaans leven leiden, omringd door prachtige rommel”, zei hij ooit. Alle spullen zijn afkomstig uit Garden Lodge, het 28 kamers tellende herenhuis in Kensington in Londen waar Mercury zijn laatste jaren doorbracht.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sotheby’s (@sothebys)

Freddie Mercury: A World of His Own

Het hoogtepunt van alle kavels is zonder twijfel de kroon en koningsmantel met nephermelijn die Mercury droeg tijdens zijn laatste Queen-tournee in 1986. Veilingexperts verwachten dat deze items tussen de € 68.000 en € 90.000 zulle opleveren.

Afgelopen jaar ging de Rolls-Royce uit 1974 van Farrokh Bulsara, echte naam van Mercury, al onder de hamer. Ook door Sotheby’s. Die werd overgenomen voor € 325.000. Dat was aanzienlijk meer dan het veilinghuis had ingeschat.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sotheby’s (@sothebys)

“Deze rijke erfenis zal nu voor de allereerste keer worden gedeeld via een reeks veilingen bij Sotheby’s London, in een meeslepende ervaring zoals nog nooit eerder is vertoond”, aldus het veilinghuis. Alle andere hoogtepunten zullen te zien zijn in de galerijen van Sotheby’s over de hele wereld, voorafgaand aan de finale in Londen:

  • New York – 1–8 juni
  • Los Angeles – 14–18 juni
  • Hongkong – 26–30 juni
  • Londen – 4 augustus – 5 september

Naar verwachting zal de totale veiling meer dan £ 6 miljoen, omgerekend circa € 6,8 miljoen, opleveren, waarvan een deel van de opbrengst rechtstreek naar goede doelen gaat. Meebieden? Dat kan hier.

Hoofdfoto door Carl Lender