Diverse overheiden weten simpelweg niet wat ze aanmoeten met in beslag genomen superjachten. Terwijl de onderhoud van het $ 600 miljoen kostende superjacht Dilbar Duitsland een godsvermogen heeft gekost, betaalt Italië zich scheef aan Sailing Yacht A, ’s werelds grootste zeiljacht.

’s Werelds grootste zeiljacht Sailing Yacht A

Sailing Yacht A werd in maart van afgelopen jaar aan de ketting gelegd en nu al langer dan een jaar onderhouden door een bemanning van ongeveer 20 koppen. De kosten daarvan worden betaalt door de Italiaanse staat. Volgens deskundigen is er zo’n € 820.000 per maand mee gemoeid.

Het onderhoud van ’s werelds grootste zeiljacht met drie torenhoge masten en een lengte van 140 meter is buitensporig duur. De gemiddelde jaarlijkse onderhoudskosten van een luxe schip bedragen 10% van de prijs.

Sailing Yacht A-02

Het schip is te omschrijven als het boegbeeld van nautische luxe. Hoewel het jacht in 2017 werd afgeleverd door de Duitse scheepswerf Nobiskrug, loopt het schip voor op de tijd. Benijdenswaardige voorzieningen omvatten een glazen romp, een landingsplatform voor helikopters en meer dan 100 meter hoge masten.

Vanwege z’n onconventionele uiterlijk en lengte van 143 meter zal het plezierjacht geen enkele jachthaven ongezien binnen kunnen varen. Bovendien kan iedereen de locatie van jachten achterhalen vanwege de AIS-transponders. Zie hier de locatie van Sailing Yacht A.

€ 7 miljoen

Een schande, vindt Roberto Dipiazza, De burgemeester van Triëst, de stad (ten oosten van Venetië) waar het schip ligt. “Dit wordt verspilling van overheidsgeld genoemd. Tot op heden heeft het de Staat ruim € 7 miljoen gekost. We krijgen het nooit meer terug, want ze zullen zeker een manier vinden om ze niet te betalen.”

Het superjacht wordt teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar zodra hij de door Italië gemaakte onderhoudskosten aflost. Maar wie is die eigenaar? Nou, dat is gesanctioneerde Andrey Melnichenko, een van de rijkste Russen met een geschat vermogen van $ 17,9 miljard (2021, Bloomberg). Hij is tevens de eigenaar van Motor Yacht A.

Een aantal jaar gelden botste een familie op een zeilbootje op het gigantische schip van de Russische oligarch. Die beelden gingen viraal.