De zogeheten ‘Villa Vossenhof’ (224 m² aan woonoppervlak) spreekt zeer tot de verbeelding, maar staat ondertussen al ruim 10 jaar leeg. Langzamerhand beginnen de elementen en de natuur de woonboerderij over te nemen. Maar verder verval zou eeuwig zonde zijn. Er is een hoop geld, tijd en moeite nodig om het pand op te knappen en blijkbaar zit niemand daar op te wachten.

Monumentale woonboerderij in verval geraakt

Terwijl het rieten dak z’n beste dagen al wel gehad heeft, ligt het gazonnetje aan de wegkant er piekfijn bij. Dat komt doordat de erfgenamen zich blijven ontfermen over het perceel met oude bomen die “bijdragen aan het monumentale karakter van de woonboerderij”.

Het is geen verassing dat de vijf slaapkamer tellende woning op loopafstand van het centrum van Bemmel in verval is geraakt, want naast dat het gebouwd werd in 1750, woont er al ruim een decennia niemand meer in. Vooral de bijbehoren schuur is er slecht aan toe. Sterker nog: het is bijna volledig ingestort.

Woonboerderij

Foto: screenshot Google Maps

Woningnood in Nederland

Onbegrijpelijk, vindt Léon Dekkers, fractievoorzitter van D66 in Lingewaard. Volgens Dekkers moet de gemeente ingrijpen om het monumentale pand in z’n eer te herstellen. “Grond is in Nederland schaars, er bestaat enorme woningnood. Hoe kan zoiets dan gebeuren?”

De erfgenamen van de in 2000 overleden eigenaar probeerden in 2019 de monumentale status van de woonboerderij te krijgen, zodat er minder restricties aan de restauratie werkzaamheden zouden zitten, maar daar stak de gemeente een stokje voor. “Met als gevolg dat een schitterend pand op een centrale locatie verder verloedert. Het is een doorn in het oog en zorgt voor irritatie en onbegrip”, constateert Dekkers in gesprek met de Gelderlander.

Bieden op de woonboerderij

“De woning wordt u aangeboden met een ‘bieden vanaf’ prijs, alle biedingen boven de vermelde prijs worden door verkopers serieus in overweging genomen.”, lezen we op Funda. De kosten van de reparatie- en restauratiewerkzaamheden zullen niet mals zijn, maar ja, het huis staat dan ook niet voor niets al jaren op Funda. Een verkoop lijkt nog niet aanstaande.

Op Funda zien we afbeeldingen van hoe het er in de toekomst eventueel uit zou komen te zien (zie onderstaande foto, of bekijk ze allemaal op de woningverkoopsite)