Michelinsterren zijn felbegeerde prijzen die worden toegekend aan restaurants door de beroemde Michelingids, die oorspronkelijk werd gepubliceerd door de Franse bandenfabrikant Michelin. De Michelingids werd voor het eerst uitgegeven in 1900. Tijdens de 2023-editie gingen de sterren als warme broodjes de zaal in.

De Michelinsterren zijn uitgereikt

In het Amsterdamse DeLaMar Theater werden voor de zoveelste keer de Michelinsterren uitgereikt. De Michelinsterren worden beschouwd als een van de meest prestigieuze beloningen in de culinaire wereld en dit jaar mochten 17 nieuwe restaurants hun eerste ster in ontvangst nemen en op de gevel plakken.

Het totaal komt daarmee uit op 103 restaurants met één ster, 20 met twee sterren en slechts twee met drie sterren: De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen. Zij blijven de “uithangborden van de Nederlandse gastronomie”, aldus de gids.

Slechts een restaurant ging van een naar twee sterren: het Amsterdamse Restaurant Vinkeles in The Dylan. Jurgen van der Zalm, chef van restaurant Vinkeles, ging eigenlijk heen om die ene ster te behouden, waardoor het voor hem nog bijzonderder was. “‘Ik werd wakker met de gedachte: als we maar die eerste ster behouden. Kijk, ik sta er al een hele tijd en mijn team is nog steeds dezelfde. Maar als je één ster hebt, weet je dat een tweede ook mogelijk is. Maar dat we die tweede ster ook echt kregen had ik totaal niet verwacht. Maar het is natuurlijk geweldig.”, zei hij op het podium.

“Jaar na jaar verheugen onze inspecteurs en inspectrices zich erop om nieuwe restaurants in Nederland aan te prijzen die kleur geven aan de Nederlandse gastronomie. Met 18 nieuwe Michelinsterren, waaronder een restaurant met twee sterren, illustreert deze 2023 selectie deze dynamiek” aldus Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de MICHELIN Gidsen. “Creatief, trouw aan hun roots – lokaal of meer exotisch – open voor andere invloeden of toegewijd aan het uitdenken van de contouren van een meer duurzame gastronomie: de unieke ervaringen die Nederlandse chefs aanbieden, promoten wij met trots promoten bij alle fijnproevers”.

Geen enkel restaurant werd gepromoveerd tot drie sterren.

We hebben de nieuwkomers met één ster even op een rijtje gezet:

  • Karel 5 in Utrecht
  • Château Neercanne in Maastricht
  • Vanderveen in Amsterdam
  • Lizz in Gouda
  • Flavours in Weert,
  • Brass Boer Thuis in Zwolle,
  • Bistro de la Mer in Amsterdam
  • Central Park in Voorburg,
  • Restaurant Smink in Wolvega,
  • Studio in Maastricht,
  • Maeve in Utrecht,
  • Coulisse in Amsterdam,
  • Codium in Goes,
  • De Woage in Gramsbergen,
  • Yama in Rotterdam,
  • Au Coin Des Bons Enfants in Maastricht
  • Basiliek in Harderwijk.

Uiteraard werden er deze editie helaas ook weer sterren geschrapt, maar dat had voornamelijk te maken met sluitingen. Al met al verloren negen aangelegenheden een of twee sterren.

Ook vielen er nog andere prijzen en titels te verdienen. Zo werd de Michelin Young Chef Award 2023 gegeven aan Yornie van Dijk van de Basiliek in Harderwijk. “Een hele mooie onderscheiding, die ik graag aan mijn team wil opdragen”, zei ze triomfantelijk. Ook werd de Sommelier Award 2023 van Michelin uitgereikt. Deze prijs ging naar Nadine Mögling van Bij Jeff in Den Hoorn op het schiereiland Texel.

Groene sterren

Gastronomie evalueert constant waardoor ook het thema duurzaamheid werd aangesneden. Chefs die op zich onderscheiden middels een duurzame werkwijze maakten kans op een groene ster. In 2023 zijn er hier viervan uitgereikt. Die gingen naar:

  • Hof aan Zee in Koudekerke
  • Restaurant Rotonde in Rotterdam
  • Morille in Koudekerke
  • De Dyck in Woubrugge