Een nieuwe opmerkelijke vondst tijdens het tv-programma Tussen kunst en Kitsch. Hoewel een man niet van plan was om zijn  opgegraven beker te laten taxeren, haalde zijn partner hem over om er toch een expert naar te laten kijken. En daar zal hij geen spijt van hebben.

Twee zeldzame glazen getaxeerd bij Tussen kunst en Kitsch

De eigenaar vond de beker en een glas in de jaren ’80 op een fabrieksterrein in Alkmaar. Indertijd was er volgens hem weinig interesse in soortgelijke spullen. Ook omdat de soort maatbeker vol gaten zat, zou het maar weinig waarde hebben. Maar dat is verkeerd gedacht, zegt expert Kitty Laméris: “Juist dit soort kapotte glazen kunnen heel veel vertellen over de geschiedenis van het glas.”

Het grote exemplaar is volgens Laméris ‘ongelooflijk zeldzaam’ en wordt een ‘ijsglas’ genoemd. Destijds werd dit object gebruikt als een bierglas, bedoeld voor bijzondere gelegenheden. Het andere glas, een zogeheten ‘kometenglas’, bleek eveneens bijzonder te zijn. Weliswaar minder kostbaar dan z’n grotere broer, maar beslist de moeite waard om op te graven.

“Museumwaarde”

Een waardeschatting is volgens Laméris lastig te maken. Alsnog doet ze een poging. Het minder exclusieve, kleinere glas vertegenwoordigd volgens haar een waarde van € 1.800. Maar hoe zit het met dat reusachtige bierglas dan? Nou, vanwege de exclusiviteit al gauw een paar honderd meer. “Deze, de gatenkaas, daar bestaat er maar één van. En die staat hier. En ondanks de gaten, wil ik hem toch op € 2.500 schatten”, verklaard ze.

Ruim 1,1 miljoen kijkers zagen hoe de eigenaar er een bescheiden zucht uitlaat om vervolgens tevreden te concluderen: “Pff… het heeft wel museumwaarde.”

Bekijk hier de volledige uitzending. Het fragment over de twee glazen start vanaf minuut 31:20.