Tegenwoordig wordt het minder belicht in de media, maar voornamelijk in 2022 werden eigendommen van Russische oligarchen om de haverklap in beslag genomen als reactie op de oorlog in Oekraïne. Vooral jachten werden aan de ketting gelegd, maar er zijn ook diverse huizen ingevallen door verschillende overheiden en internationale teams.

Arkadi Volozj doet er alles aan om zijn Amsterdamse miljoenenpand te heroveren

Ook de Russische miljardair Arkadi Volozj, oprichter van de Russische zoekmachine Yandex, één van Europa’s grootste internetbedrijven, is gesanctioneerd en is daardoor de controle over zijn miljoenenpand in Amsterdam kwijtgeraakt. In oktober van afgelopen jaar namen krakers het gebouw over, maar aangezien Volozj reisbeperkingen heeft vanwege de sancties en zodoende Nederland niet inkomt, kon en kan hij daar tot op heden niets aan veranderen.

Bovendien is het pand miljoenenpand bevroren. De EU bevriest namelijk alle tegoeden van mensen die op een sanctielijst staan. Maar dat betekent nog niet dat de IT-miljardair de strijdbijl begraaft. Integendeel. Hij is onlangs voor de tweede keer ten strijden getrokken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @vossiusstraat16

Spion ingezet

Volgens Het Parool zou de Rus zelfs een ‘spion’ op de krakers hebben afgestuurd in een laatste wanhoopspoging zijn voormalige eigendom te heroveren. De ‘spion’ zou video’s hebben gemaakt om zo het proces kracht bij te zetten. Via een hoger beroep bij het Gerechtshof Amsterdam probeert Volozj namelijk het pand te ontruimen en video’s van de huidige situatie kunnen daar goed bij van pas komen. De volgende zitting vind woensdagochtend plaats.

De toekomst van het pand is echter nog altijd onzeker. In november van 2022 beweerde de advocaat van Volozj dat het pand in  verbouwing was om er een pied-à-terre van te maken, maar daar ging de rechter destijds niet in mee. Naar verluidt betaalde de Rus in twee delen in totaal € 3,4 miljoen om de sleutels van het samengevoegde pand te bemachtigen.

Krakers geven zich niet gewonnen

Een woordvoerder van de krakers, ene ‘Jo’, vertelde vorig jaar dat zo lang de oorlog in Oekraïne voortduurt ze het pand zullen bezetten om “zoveel mogelijk mensen onderdak te geven.” Volgens haar zijn het voornamelijk studenten die nu het pand bewonen.

Onlangs organiseerden dezelfde krakers een protest in de hoofdstad. “In plaats van een vakantiehuis voor oligarchen is Vossiusstraat 16 inmiddels een sociaal centrum geworden waar politieke discussies, vergaderingen, feesten en inzamelingsacties plaatsvinden”, vertelden de actievoerders. Volgens Trouw waren daar zo’n 80 mensen aanwezig. “Het is een plek om samen te komen, je politiek te organiseren en anarchistische alternatieven te bouwen. Wij geloven dat dit een betere manier is om dit enorme herenhuis te gebruiken.”