Door al het aanbod op Funda zien woningzoekenden soms door de bomen het bos niet meer. Aangezien het voor de mensen die geen bodemloze portemonnee bezitten steeds lastiger wordt om een huis te financieren dankzij de hogere hypotheekrente, leek het ons een slim idee om u door deze lastige tijden heen te helpen met wat tips.

1. Let op de omgeving

Een huis kopen is even spanend als leuk, maar de omgeving moet zeker wel in de smaak vallen. Zit er een school in de buurt? Een supermarkt op loop- of fietsafstand? Of heeft de buurvrouw soms haar eigen crèche opgericht en rennen er ’s zomers een groep luidruchtige kinderen door de buurt? Allemaal zaken om rekening mee te houden.

Droomhuis

Het is altijd belangrijk om te letten op wat er in de omgeving gebeurt, zodat u niet voor (ongewenste) verrassingen komt te staan. Misschien zoekt u rust, of juist wat meer gezelligheid. Neem bij twijfel altijd een kijkje in de buurt van uw droomwoning om eens te zien wat daar gaande is. Dat kan een hoop teleurstelling voorkomen.

2. Oud- of nieuwbouw?

Hoewel het karakteristieke van een oude woning zeker wat prachtigs heeft, is het hebben van een krakkemikkig huis dat instort als u het ook maar met een vinger aanraakt zeker geen aanrader. Vooral als er wordt omschreven dat de woning nog in ‘originele staat’ is, zouden er alarmbellen moeten gaan rinkelen. Zelfs als u zich geen zorgen hoeft te maken om potentieel asbest, kan het zeker zijn dat u in een tochthuis terecht komt als u kiest voor een woning met ‘autentieke elementen’.

Droomhuis

Een nieuwbouwwoning hoeft echter ook helemaal geen topidee te zijn. Makelaars kunnen immers prachtige ideeën geven van hoe uw woning eruit kan komen te zien als u deze op een leuke manier inricht. Maar wat ze dan even ‘vergeten’ te vertellen is hoeveel u kwijt kan zijn aan het aanschaffen van dit meubulair. Reken maar een paar ton extra voor het afmaken van uw mooie droomhuis.

3. Hoeveel ruimte heeft de woning?

De foto’s op Funda kunnen uiteraard een goed beeld geven van hoe uw droomwoning er in het echt uitziet, maar vergis u niet! Er worden professionele fotografen ingehuurd die precies weten hoe zij een huiskamer zo groot mogelijk moeten laten ogen. Schrik dus zeker niet als u bij het bezichtigen van de woning ineens wat meters mist.

Maar neem ook geen genoegen met de kleine ruimtes! Als u een paar ton te besteden hebt, moet het niet zo zijn dat u straks uw kont niet kunt keren in de gang als u uw schoenen uit wilt doen. U wilt een tweepersoonsbed in uw slaapkamer kwijt, maar nog ruimte over hebben voor een kledingkast? Dat is veel gevraagd, maar zou geen onmogelijke opgave moeten zijn. Als u toch bezig bent, waarom kiest u niet gelijk voor een inloopkast?

Echter moet de kwaliteit van de woning ook niet te wensen overlaten. Als er wordt aangegeven dat de keuken eenvoudig doch functioneel is, kunt u er zeker vanuit gaan dat de simpelste recepten nog lastig te bereiden worden. De ligging van de keuken kan ook een afknapper zijn: heeft u liever een keuken aan de straatkant of de tuinkant van uw huis? En hoe zit het met de tuin. Is er ruimte voor een kunstgrasmat en wat is de tuinrichting? Dat zijn allemaal details die uiteindelijk uw ware droomhuis kunnen bepalen.

Vind uw droomhuis!

Het is geen makkelijke klus om uw droomhuis te vinden, maar wij hopen dat u met deze tips goed let op de mooie praatjes die makelaars op Funda geven. Ze proberen u tenslotte iets te verkopen, dus zullen altijd iets positiever klinken dan ze zijn. Heeft u dan echt overal op gelet en denkt u uw droomhuis te hebben gevonden? Plan dan zeker een dag in om even te bezichtigen. Dan kunt u letten op alles wat de makelaar in de foto’s en omschrijvingen even heeft weggelaten…