Louis Vuitton staat wereldwijd bekend als een luxe modemerk waar veel welvarende klanten hun inkopen doen. Zo zijn er ook velen die kiezen voor Louis Vuitton omdat ze ervan overtuigd zijn dat de kwaliteit het allerbeste is. Toch blijkt dat toch niet helemaal waar te zijn…

Leerexpert ontleedt Louis Vuitton-tas

Tanner Leatherstein, zoals zijn naam op TikTok luidt, is een expert op het gebied van leer. Leren tassen in bijzonder. Hij plaatst video’s op TikTok en YouTube waarin hij dieper in gaat op verschillende soorten leer en neemt hij een kijkje in de tassen van verschillende luxemerken. Zo vertelt de Amerikaan dat tegenwoordig veel merken claimen ‘high-end’ leer te gebruiken, terwijl dit vaak niet het geval is. Eerder ontleedde de man al een Gucci tas om te zien of deze zijn prijs waard was.

Nu is het de beurt aan Louis Vuitton. Tanner kocht een tas van het luxemerk voor maar liefst $ 1.700. Al voordat hij de tas uit elkaar haalde, kon hij vertellen dat het luxemerk te veel voor de tas gevraagd had. De verkoopster had hem verteld dat het meest voorkomende materiaal in deze Louis Vuitton tassen niet echt leer is. Het is gecoat canvas, een soort stof met met een plastic coating om deze langer mee te laten gaan. Dit materiaal is stevig, maar een stuk goedkoper dan leer.

@tanner.leatherstein LOUIS VUITTON : Not worth $1,700🤷‍♂️ Stay tuned to see how we made this bag BETTER. #leather #leathertok #leatherfashion #designerbag #fashiontok #fashiontips #louisvuitton #fashion #leathercraft #leatherwork #fashiontiktok #designerhandbags #designerfashion #fashionadvice #leatherbag ♬ original sound – Tanner Leatherstein

Hij besloot om de tas helemaal te ontleden om te zien wat voor materialen er verder in waren gebruikt. Naast het canvas is er ook gebruik gemaakt van koeienhuid en de handgemaakte binnenvoering, wat hetzelfde materiaal is als het canvas.

Tanner onderzocht het leer om te kijken wat de kwaliteit hiervan was. Op het leer zat een toplaag die voor bescherming van het materiaal zorgt. “Je kan dit leer maken met vrijwel elk soort koeienhuid op de markt, aangezien je de mogelijkheid hebt om met deze laag de imperfecties te verbergen. Daarom is het naar mijn mening een middelmatig soort leer.”

De metalen accenten die op de tas waren bevestigd, zoals de knoppen, rits en de ringen aan de hendels van de tas, waren hoge kwaliteit.

De echte waarde van de tas

Tanner rekende uit wat de materiaalkosten van deze tas zouden zijn. Het inkopen van de totale hoeveelheid stof voor één tas zou op $ 70 komen, met een prijs van $ 50 voor de buitenkant en $ 20 voor de binnenkant. Verder zouden de accenten zo’n $ 30 kosten, al zou dit ruim genomen zijn en zouden dit accessoires van de hoogste kwaliteit zijn. Dat is dus $ 100 om de materialen van de tas in te kopen.

Als laatste keer Tanner naar de kosten om zo’n tas in elkaar te zetten. De kosten, als de tas door echte ambachtslieden wordt gemaakt, zouden oplopen tot ongeveer $ 70 voor één tas. Dat betekent dat de totale kosten om een tas te maken op de $ 170 komen, omgerekend € 155. Dat is slechts een tiende van de daadwerkelijke verkoopprijs!

@tanner.leatherstein Destroying my LOUIS VUITTON bag Pt. 2 Watch to see the cost breakdown and how we’ll remake this bag with artisan leather. #leather #leathertok #leathertiktok #leathercraft #leatherbag #fashion #fashionhacks #fashiontok #fashiontiktok #designerbags #designerfashion #louisvuitton #luxurybag ♬ original sound – Tanner Leatherstein

Dit zijn uiteraard alleen de kosten voor het produceren van zo’n tas. Bij de verkoop van een Louis Vuitton tas komen veel meer kosten kijken, zoals het verpakken, verschepen en verkopen van de tas. Ook zal er belasting bijgerekend moeten worden zodra deze over de toonbank gaat en worden marketingkosten doorberekend. Om nog maar te zijgen over de naam en repuatie van het merk, waar uiteraard ook voor betaald dient te worden.

Het is dus zeker niet zo vreemd dat een Louis Vuitton-tas veel geld kost, maar het is duidelijk dat deze tas een beetje ‘overpriced’ is, zeker als we naar de uiteindelijke kwaliteit kijken.