Een Michelinster op de gevel hebben betekent niet automatisch dat de zaken voor de wind gaan. Vraag dat maar aan Thijs Koster, eigenaar van sterrenrestaurant Vanderveen. Hoewel ze vorige maand, net als 16 andere restaurants in Nederland, hun eerste Michelinster ontvingen, worden later deze maand de deuren definitief gesloten.

Sterrenrestaurant Vanderveen houdt ermee op

Tijdens de uitreiking van de Rode Gids in het Amsterdamse DeLaMar Theater had Vanderveen iets groots te vieren. De eerste felbegeerde Michelinster was een feit. Een kroon op de culinaire inspanningen.

In totaal telt Nederland nu 103 restaurants met één ster (waarvan 20 in de hoofdstad, binnenkort 19), 20 met twee sterren en slechts twee establishmenten met drie sterren: De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen. Zij blijven de “uithangborden van de Nederlandse gastronomie”, aldus de gids.

Binnenkort valt er een restaurant af, want Vanderveen in de Amsterdamse Beethovenstraat verliest haar ster. Niet vanwege teleurstellende gerechten of service, maar omdat het restaurant op het punt staat voorgoed te sluiten. Ondanks de viering van vorige maand bleek de coronaperiode meer roet in het eten te hebben gegooid dan gedacht en het feestje een zure nasmaak gekregen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vanderveen (@vanderveen_restaurant)

Zonde, aangezien Michelin zo lofend sprak over het restaurant. “Relaxed, bruisend, cool: Vanderveen heeft het allemaal”, aldus de bandenfabrikant. “Dit is een relaxte plek met een eigen persoonlijkheid die tot uiting komt in details zoals het mooie servies en de bedrijvigheid in de open keuken. Het is de creativiteit van George Kataras (chef-kok, red) die de persoonlijkheid van Vanderveen echt definieert. Zijn Scandinavische benadering van koken resulteert in verrassend eenvoudige gerechten, aangenaam robuuste sauzen en opmerkelijke combinaties.”

“Extra complex”

Eigenaar Thijs Koster baalt er uiteraard enorm van. “We zijn allemaal intens teleurgesteld. We hebben heel hard gewerkt, maar hebben het tij niet meer kunnen keren na de coronaperiode en de uiteindelijke ongeschiktheid van onze locatie. Dat we op de valreep deze prachtige waardering ontvingen voor het restaurant waar we allemaal zo in geloven, maakt het extra complex”, schrijft hij in een persbericht.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vanderveen (@vanderveen_restaurant)

Het fine dining-restaurant opereerde sinds 2018 en werd al gauw na de opening geteisterd door lockdowns. Met alle gevolgen van dien. “We zijn ingehaald door de tijd en de problemen vanuit de coronaperiode. Ons topteam moet nu op zoek naar nieuwe plekken om hun culinaire ambities waar te maken en gastvrijheid te uiten. We kijken desalniettemin met trots terug op de afgelopen jaren.”

Op 20 mei houdt Vanderveen op met bestaan. Tot die datum kunnen gasten nog reserveren.