Inez Weski, herkenbaar aan haar gitzwarte oogschaduw, is al sinds 1978 werkzaam als strafpleiter. Ze doet dat onder haar eigen bedrijf Weski Heinrici Advocaten, gevestigd in Rotterdam. Op 21 april van dit jaar werk ze aangehouden op verdenking van het doorspelen van geheime informatie van en naar toenmalig cliënt, de Marrokaans-Nederlandse drugscrimineel Ridouan Taghi.

Profiel Inez Weski

Inez Weski is net zo goed een advocate als een BN’er. Ze schoof aan bij diverse televisieprogramma’s en heeft gewerkt aan grote zaken. Zo was ze sinds 2006 de advocate van Desi Bouterse, de beruchte ex-dictator van Suriname. Inmiddels houdt ze zich druk bezig met het Marengo-proces, want ze is de advocate van hoofdverdachte Ridouan Taghi.

Taghi stond jarenlangs bovenaan aan de lijsten van gezochten, waaronder die van Interpol, maar pas in 2019 werd hij opgepakt. Een groot en gewapend team van verschillende nationaliteiten drong een weelderig huis binnen in Dubai en konden Taghi – met geweld – in de boeien slaan. “Op het politiebureau hebben ze me 72 uur wakker gehouden en chemische middelen toegediend. Ik ben geslagen en geschopt, in mijn gezicht en op andere plekken. Ook had ik strakke tiewraps om mijn enkels en handen en een plastic blinddoek voor mijn ogen. Ook Marokkaanse agenten werkten hieraan mee.”

Marengo-proces

Vervolgens werd hij uitgeleverd aan Nederland, het land waar hij opgroeide en via verschillende jeugdbendes uitgroeide tot een meedogenloze drugscrimineel. In het veelbesproken Marengo-proces wordt Taghi, die vastzit in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, berecht, net als 16 andere verdachten, waaronder zijn rechterhand Saïd Razzouki. De verdachten staan terecht voor “verschillende moorden en pogingen tot moord”. In het strafdossier wordt gesproken van een “geoliede moordmachine”.

Eerder deze maand vond een spraakmakend wending plaats, toen Taghi’s advocaat Inez Weski werd opgepakt. Via een versleutelde berichtenapp zou ze informatie van en naar haar cliënte hebben doorgespeeld. Hoewel de inhoud daarvan onbekend is, is het een kwalijke zaak. Maar wellicht voelde ze zich bedreigd, want bronnen melden dat ze al langer door de familie van Taghi onder druk werd gezet om als doorgeefluik te fungeren.

Weski Advocaten op opvallend moment overgenomen door zoon Guy

Op 4 mei werd haar hechtenis met 30 dagen verlengd en onlangs werd ze door de Raad van Discipline voorlopig geschorst als strafpleiter, een standaardprocedure. Daarna bleef het eventjes stil. Totdat het Het Financieele Dagblad naar buiten bracht dat Weski 10 dagen voor haar arrestatie haar advocatenkantoor aan haar zoon Guy had verkocht. En dat riekt naar ongerechtigheid. Het FD schrijft dat Guy met zijn  vennootschap Luco de directie van Weski Advocaten op 11 april heeft overgenomen.

Guy snapt de ophef, maar benadrukt dat het simpelweg toeval is. Hij zegt dat de overname al drie jaar in wording was en dat het voornamelijk te maken heeft “met de achterhaalde bedrijfsstructuur uit de jaren ’70”. “Gaandeweg wilde mijn moeder afbouwen wegens haar gezondheid en hebben wij, wegens een nu nog tijdelijk geldende fiscale regeling, ervoor gekozen om alle aandelen aan mij over te dragen”, zegt Weski tegen Nu.nl. Vooralsnog moeten we voorzichtig zijn met conclusies te trekken, maar we volgen de zaak op de voet.