Kunt u zich uw middelbare schooltijd nog voorstellen? In de schoolbanken om van de ene les na de andere te rennen, een – hopelijk – lekker broodje tijdens de lunch, in de tussenuren op pad met vrienden… Maar zat er bij u ook een volledig wintersportprogramma en een 5-sterrenaccomodatie bij?

$ 120.000 per schooljaar

Collège Alpin International Beau Soleil is een mond vol, maar dat mag ook zeker wel voor dit in Zwitserland gevestigde internaat. Het is ook zeker niet de typische middelbare school, aangezien er naast het algemene schooluniform ook nog een ski-uniform wordt toegevoegd aan de garderobe. Echter is er aan het prijskaartje van $ 120.000 per schooljaar al duidelijk te zien dat dit niet een onderwijsinstelling is waar zomaar iedereen zich kan laten inschrijven.

Maar waarom is deze school zo bespottelijk duur? Dat komt onder meer doordat de school maar plaats heeft voor slechts 300 leerlingen, tussen de 11 en 18 jaar. Het onderwijs dat wordt gegeven is op hoog niveau, ook omdat de klassen zo klein zijn dat er bijna één op één les wordt gegeven. Daarnaast zitten de kosten voor het uniform van $ 3.500, het ski-uniform van $ 2.000 en de bizar dure schoolboeken van $ 1.000 wel bij de jaarlijkse kosten inbegrepen.

Een 5-sterrenaccomodatie met chef-koks

Beau Soleil biedt daarnaast ook geen goedkope slaapzalen aan waar met vier man een kamer moet worden gedeeld: de school heeft een enorme 5-sterrenaccomodatie waardoor de leerlingen het gevoel krijgen dat ze elke dag op vakantie zijn. De lunch wordt bereid door de beste gastronomische chef-koks en ook de ligging van de school is alles behalve gewoontjes: het pand is gelegen op een hoogte van 1350 meter boven de zeespiegel in de prachtige Zwitserse Alpen. Dat verklaard waarom de leerlingen een volledig wintersportprogramma toegewezen krijgen.

Echter is er ook genoeg te doen voor de leerlingen die geen fan zijn van de sneeuw. Zo zijn er speciale ruimtes voor design, technologie, muziek, dans, yoga en theater. Ook krijgen de leerlingen de kans om buiten de lessen om te parachutespringen en zeeduiken. En tot slot zijn er paardenstallen voor wie van de ruitersport houdt.

Schoolreisjes naar alle uithoeken van de planeet

Als dat al niet klinkt als een onvergetelijke ervaring, heeft de school nog een laatste redmiddel. Ze hebben uitjes naar onder andere de Kilimanjaro, maar ook New Orleans, Ijsland, Cambodja, Antarctica, China of Japan staan op de lijst voor mogelijke reizen.

Strenge toelatingsprocedure van Beau Soleil

Klinkt dit allemaal als muziek in de oren en wil u uw nageslacht deze onvergetelijke schoolervaring aanbieden, maak uw borst dan maar nat. Naast een handgeschreven motivatiebrief willen ze ook de cijferlijst van hun toekomstige leerlingen zien, om te kijken of de kinderen ‘hoogbegaafd’ genoeg zijn om het curriculum aan te kunnen. Zodra ze het kaf van het koren hebben gescheiden moeten de gelukkigen langskomen om een Engels- en wiskundetoets te doen. Daarna zal de toelatingscommissie besluiten of de kinderen geschikt zijn voor hun school of niet.

Echter waarschuwen ze al op hun aanmeldpagina om op tijd te beginnen met de toelating om ’teleurstelling te voorkomen’, omdat ze blijkbaar veel aanmeldingen krijgen. Waar al die ouders het geld vandaan halen is een mysterie. Maar we kunnen ook zeker wel begrijpen dat áls ze het geld bezitten, ze hun kinderen het liefst naar zo’n indrukwekkende school sturen!

Aanmelden voor Beau Soleil kan via de officiële website. Niet geslaagd? Misschien kunt u het proberen bij ‘Institut Le Rosey’, bijgenaamd ‘School of Kings’ eveneens gesitueerd in Zwitserland.