Op aanraden van vermogensbeheerder en beleggingsadviseur Geert Schaaij besloot een Nederlandse belegger te investeren in een bedrijf van oud-minister Rita Verdonk. Dat had hij beter niet kunnen doen, want zijn € 100.000 zal hij nimmer meer terugzien.

Bedrijf van oud-minister Rita Verdonk laat belegger(s) met lege handen achter

En daar is hij niet over te spreken. Hij probeerde via de rechter zijn investering terug te krijgen, maar tevergeefs. “Het is natuurlijk sneu dat het geld van mij en de andere investeerders kwijt is. Maar dat hoort een beetje bij ondernemen.”, zegt Schaaij. Schaaij is een vermogensbeheerder die via de nieuwsbrief Beursgenoten met beleggingstips strooit. U herkent hem wellicht van de televisie. De welvarende man schuift namelijk sporadisch aan bij Business Class van de legendarische interviewer Harry Mens.

Het is 2015. Schaaij stuurt een mail naar een aantal abonnees van zijn nieuwsbrief. Hierin prijst hij startup CV-monitor aan als “een oester die op het punt staat open te gaan!”. Het bedrijf werd opgericht door Rita Verdonk, voormalig politica van Trots op Nederland. CV-monitor was een digitaal systeem waarmee werkgevers cv’s van sollicitanten op waarheid konden toetsen.

Hoewel Schaaij “zelden zo’n geweldige kans” was tegengekomen als CV-monitor en het in zijn beleving “een nieuwe standaard in Nederland” zou teweegbrengen, is de stekker uit het bedrijf getrokken. In 2016 begonnen de eerste problemen op te duiken en toen Verdonk een jaar later opstapte als bestuurder, barste de bubbel. Sindsdien zijn alle activiteiten gestaakt.

Oké, weer even terug naar de ongelukkige belegger. Nadat hij een presentatie van Verdonk bijwoonde begon zijn handen automatisch over elkaar te wrijven en besloot hij zeven obligaties van € 15.000 per stuk te kopen, schrijft RTL Z. Als tegemoetkoming zou hij ieder jaar 6% rente vergoed krijgen en de lening binnen drie jaar terug hebben.

Belegger probeert Geert Schaaij aansprakelijk te stellen voor de verliezen

Maar daar kwam dus uiteindelijk niets van terecht. De belegger geloofde zijn oren niet en uitte zijn onvrede bij Schaaij, die hem voor het eerst introduceerde met de zogenaamd buitengewone kans. Sterker nog: hij stelde Schaaij persoonlijk aansprakelijk voor de misgelopen investering.

Hij stapte naar de rechter en eiste zijn € 105.000 terug. Helaas voor hem oordeelde een rechtbank in Assen in zijn tegendeel. In de voorwaarden van Beursgenoten staat namelijk dat de beleggingsadviseur niet aansprakelijk is “voor schade in de breedste zin van het woord”.

De strijdbijl werd daarmee niet begraven, want de deputeerde ging in hoger beroep. Ook deze zaak heeft hij verloren, omdat er geen sprake is van misleiding, zo blijkt uit de uitspraak van de rechter op maandag 22 mei. De belegger moet zelf voor de kosten van de rechtszaken opdraaien: € 1.780 aan griffierecht en € 3.481 aan salaris van de advocaat van Schaaij.