Het Nederlandse superjacht Phi is een luxe jacht dat is ontworpen en gebouwd door Royal Huisman, een gerenommeerde jachtbouwer in Nederland. Afgelopen jaar werd het plezierschip, net als zovelen, in beslag genomen. Het jacht zou namelijk eigendom zijn van de Russische oligarch met nauwe banden met het Kremlin.

Russische miljonair verliest zijn jacht door Britse overheid

Voordat het jacht aan de ketting werd gelegd en onderzocht, dobberde het langs de cade van Canary Wharf in de Britse hoofdstad Londen. Direct na de actie vertelde transportsecretaris Grant Shapps dat het schip “voorlopig” nergens naartoe gaat: “Het is een duidelijke en scherpe waarschuwing voor Poetin en zijn trawanten.”

Volgens de Britse Financial Times zou het jacht via een louche constructie van lege vennootschappen eigendom zijn van Vitaly Vasilievich Kochetkov, oprichter van telecomprovider Motiv Telecom. Zijn jacht werd in 2021 afgeleverd door Royal Huisman en een jaar later alweer in beslag genomen.

Superjacht Phi

Phi tijdens de tewaterlegging in 2021

Maar dat laat hij zich niet zomaar gebeuren. Nadat een eerder poging om zijn eigendom terug te krijgen faalde, is nu de Britse regering voor de rechter gesleept. Weliswaar door de drie anonieme eisers. Boat International schrijft dat onder de eisers ook de geregistreerde eigenaar van het schip, een Russische staatsburger die niet voorkomt op een sanctielijst van het VK of de EU, bevindt.

Door middel van de aangespannen rechtszaken hopen ze dat de regering besluit om het sanctiebesluit nietig te verklaren”. Ook zijn ze uit op een schadevergoeding. “Iedereen is het erover eens dat de rechtbank tijdens die zitting moet overwegen of de beslissingen van 28 maart, 11 april 2022 en 3 januari 2023 rechtmatig waren en, zo niet, of ze vernietigd moesten worden”, staat in een van de processtukken.

Kenmerken van superjacht Phi

Logisch dat de Rus zijn superjacht terug. Het superjacht Phi, afgeleverd in 2021, geldt namelijk een voorbeeld van hoogwaardige Nederlandse jachtbouw en biedt een ongeëvenaarde ervaring voor degenen die de luxe en het comfort willen ervaren tijdens ritten op zee.

Het jacht heeft een moderne en innovatieve uitstraling met opvallende kenmerken. Het interieur is ontworpen door de bekende designer Cor D. Rover en biedt luxe accommodaties voor maximaal twaalf gasten. Het jacht beschikt over uitgebreide voorzieningen, waaronder een wellnesscentrum, een fitnessruimte, een bioscoop en een zwembad. Met zijn krachtige motoren kan het jacht indrukwekkende snelheden behalen en heeft het een groot bereik voor lange reizen.