Door de jaren heen vonden er opmerkelijke gebeurtenissen plaats tijdens de opnames van de Nederlandse tv-show Steenrijk, Straatarm. Onlangs besloot de welvarende Jesper Hensgens met zijn vriendin deel te nemen aan het programma en ruilde tijdelijk met het leven van Sabrina uit een achterstandswijk in Tilburg, maar dat wordt niet door iedereen in dank afgenomen.

Jesper Hensgens in Steenrijk, Straatarm

Hensgens is namelijk de eigenaar Byzaaza, een louche dropship-onderneming. Een dropshipper is een e-commerce-ondernemer die online producten verkoopt die ze niet op voorraad hebben, maar in plaats daarvan inkopen doen bij Chinese, externe leveranciers. Voornamelijk via AliExpress.

De formule is eenvoudig: koop producten goedkoop in en verkoop ze voor aanzienlijk meer. Dit bedrijfsmodel wordt steeds populairder, maar wordt nogal betwist. Daarnaast struikel je haast over de cursesverkopers met betrekking tot deze constructie.

In vele gevallen voldoen de producten niet aan de verwachtingen, aangezien het dus prulartikelen zijn en niet voldoen aan de richtlijnen die we in Europa hanteren. Hoewel dropshippen niet verboden is, mits er rekening wordt gehouden met de huidige wetgevingen en regels, bevindt het zich in grijs gebied.

Hensgens is iemand die het niet zo nauw neemt met de regels. Eerder dit jaar deed consumentenprogramma Radar zelfs een onderzoek naar hem. “De afgelopen maanden heeft Radar veel klachten ontvangen over Byzaaza.nl en Byzaaza-amsterdam.nl (niet gevestigd in Amsterdam, maar in Zuid-Limburg, red)”, lezen we in het onderzoek. “De klachten gaan vooral over de matige kwaliteit, de hoge kosten voor het retourneren en de slechte bereikbaarheid van de klantenservice.”

“SBS6 slaat de plank mis met rijk stel”

Ook zou het haast onmogelijk zijn om producten binnen 14 dagen te retourneren, iets waar men wel recht op heeft. Meerdere webshops van hem hebben slechte beoordelingen gekregen, maar toch blijven mensen er intuinen. In diverse podcast pretendeert hij een zeer succesvolle ondernemer te zijn, zonder erbij te vertellen dat zijn zakelijke activiteiten nogal omstreden zijn.

Des te opmerkelijker dat hij in het tv-programma rept over mooie horloges, auto’s, luxe villa’s én weelderige reisjes: uiteraard naar Dubai. Daarnaast schept hij graag op over zijn zaken.”Ik run meerdere webshops, nationaal en internationaal. Per jaar is dat makkelijk om daar een paar miljoen mee te verdienen. Daar ben ik heel eerlijk in. In de webshop wereld is dat heel normaal. Ik stond ervoor open en het succes, dat trok ik aan”, oreert hij. Dat terwijl zijn vriendin een coachingbedrijf runt en maakt podcasts.

Op Twitter is een bom ontploft. Sommigen kunnen hun ogen niet geloven dat de vermeende oplichter een podium krijgt. Zo schrijft iemand: “De redactie had iets beter zijn best moeten doen. Twee oplichters in de uitzending. Hebben een heleboel mensen geld afhandig gemaakt met hun Chinese troep.”