In een mum van tijd heeft Marco Schuitmaker de Nederlandstalige hitlijsten bestormd. Zijn cover van het nummer Engelbewaarder wordt in voetbalstadions, kroegen en thuisfeesten in het hele land grijs gedraaid.

Marco Schuitmaker uit het niets een megahit

De in Oude Pekela, de goedkoopste gemeente van Nederland, geboren Marco Schuitmaker is pas 24 jaar oud, maar nu al een uithangbord van het levenslied.

Hoewel het nummer feestelijk is, zit er een tragisch verhaal verscholen achter de tekst. Het lied omschrijft namelijk het verhaal van een jonge vrouw in een auto die de dood in de ogen heeft gekeken, maar net op tijd wakker schrikt. Het nummer werd in 1976 gemaakt door Mieke Gijs en Pierre Kartner, maar in september van afgelopen jaar besloot Schuitmaker er een eigentijdse versie van te maken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FC Volendam (@fcvolendam)

Schuitmaker kwam op het idee tijdens een weekend weg. Na de release gingen enkele maanden voorbij, maar zonder al te veel resultaat. Totdat het nummer opdook op TikTok, waarna het als een lopend vuur verspreidde door Nederland en onze zuiderburen. In maart stond het nummer in de Nederlandse Top 40 en werd het zelfs door toonaangevende radiostations gedraaid.

Het leverde Schuitmaker een contract op bij platenlabel Dino Music. Het hoogtepunt van zijn prille carrière is zonder twijfel zijn optreden tijdens het afgelopen 538 Koningsdag-festival. Echter vond op 30 april een andere, bijzondere mijlpaal plaats. Toen PSV in de Kuip won van Ajax en de KNVB-beker in ontvangst mocht nemen, mocht Schuitmaker zijn gecoverde hitsingle zingen tijdens een besloten feest van de club uit Eindhoeven.

“Het doet enorm veel met je als je op een podium staat met tienduizenden mensen die allemaal meezingen”, zei de veelgevraagde volkszanger tegen Editie NL. “Ik krijg het komend jaar erg druk, maar ik kijk er heel erg naar uit.”

Al deze prestaties zorgen er tevens voor dat zijn gage steeg. Diverse boekingskantoren bieden Schuitmaker aan en overal zien we hetzelfde bedrag: € 3.295. Voor deze hoeveelheid komt de zanger een half uur optreden voor maximaal 250 personen.