In de bruisende en exclusieve wereld van luxe jachten, waar elke seconde telt, is snelheid doorgaans een essentiële factor. Van het dobberen over de golven tot het genieten van een zonsondergang op volle zee; tijd is kostbaar. Maar hoe zit het met het tanken van deze extravagante vaartuigen? Hoeveel tijd kost het om een superjacht vol te tanken?

Tankproces van een superjacht

Het tanken van een superjacht is geen alledaagse klus. Het is een meticuleus proces dat vakmanschap en precisie vereist. Om een tijdindicatie te geven, moeten we uiteraard allereerst rekening houden met de grootte van het jacht. Superjachten variëren in lengte en tonnage, van relatief kleine schepen tot gigantische varende paleizen. Voor deze verkenning richten we ons op de grotere jachten. De titanen van de zee.

Een superjacht tanken vergt niet alleen tijd, maar ook planning en coördinatie. Zodra het jacht zijn weg vindt naar een geschikte haven, begint de dans met de brandstofleveranciers. Deze experts op het gebied van maritieme brandstoftransacties zijn als dirigenten, die het orkest van efficiëntie leiden.

De snelheid van het tanken wordt beïnvloed door verschillende factoren. Een van de belangrijkste is de tankcapaciteit van het jacht. Hoe groter de tanks, hoe langer het duurt om ze te vullen. Volgt u het nog? Mooi. Sommige superjachten hebben een indrukwekkende capaciteit van duizenden liters brandstof, waardoor het proces enige tijd in beslag kan nemen. Een volledige tankbeurt kan variëren van enkele uren tot een halve dag, afhankelijk van de grootte van het jacht en de beschikbare apparatuur.

Daarnaast speelt het type brandstof ook een rol. Superjachten maken meestal gebruik van diesel of een combinatie van diesel en gasturbines. De keuze van de brandstof beïnvloedt de snelheid waarmee het jacht kan worden bijgetankt.  Door het inschakelen van meerdere tankstations en het gebruik van geavanceerde technologieën zoals snelle pompen en efficiënte slangen, kan de tijd die nodig is om het jacht te tanken aanzienlijk worden verminderd.

Superjacht Andromeda

Aangezien we nu geen tastbaar voorbeeld hebben, pakken we Andromeda erbij. Het expeditiejacht werd oorspronkelijk gebouwd voor de Nieuw-Zeelandse miljardair Graeme Hart (onder de naam Ulysses), afgeleverd in 2016 en een jaar later verkocht aan de Russische miljardair Yuri Milner.

Volgens Terence Ward, bekend van het YouTube-kanaal eSysman SuperYachts, kost het tanken van dit gigantische schip tussen de 15 en 24 uur. Maar wederom hangt het hierbij af van de condities, het personeel en de tankmethode.