De Ferrari Monza SP1 is een geliefd model onder verzamelaars, beroemdheden en rijken, waaronder bijvoorbeeld Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimović, F1-wereldkampioen Max Verstappen en de grofgebekte tv-chef Gordon Ramsay. De raamloze sportwagen maakt deel uit van een gelimiteerd oplage van 500 stuks, in combinatie met de SP2, en wordt voor miljoenen verkocht, maar sinds kort bestaat er ook een levensgrote Lego-versie van.

Lego-versie van de Ferrari Monza SP1

Het model werd uitgebracht in een oplage van telkens 100 exemplaren, die over de toonbank gingen voor ongeveer  € 1,6 miljoen per stuk. Alleen zij die hoogstpersoonlijk door Ferrari zelf uitgenodigd werden maakten kans om er een aan te ‘mogen’ schaffen.

Een aantal personen uit Tsjechië behoren niet tot die illustere en vooraanstaande groep, dus besloten ze er zelf een te bouwen. Eentje die weliswaar niet bestuurbaar is, want ze bouwden een levensgrote versie van het exclusieve automodel van Deense bouwsteentjes van plastic, maar toch indrukwekkend.

Om tot het gewenste eindresultaat te komen hadden ze maar liefst 339 dagen en 383.610 Lego-bouwstenen nodig. Maar het exemplaar bestaat niet volledig uit Lego. Om het project helemaal tot de verbeelding te laten spreken, zijn zowel het stuur als de wielen origineel Ferrari. Zoals u weet is geen enkel onderdeel van Ferrari goedkoop, dus deze Lege-versie is minstens een ton waard. Honderduizenden Lego-blokjes zijn bij elkaar opgeteld bovendien ook best prijzig.

Maar alsnog valt het in het niet bij de waarde van een nieuwe of tweedehands SP1. Logisch, aangezien het een aantal kenmerkende onderdelen most, zoals de motor. De krachtbron van de opvallende verschijning is een 6,5-liter V12-motor met 800 paardenkracht. Het resulteert in een topsnelheid van boven de 300 km/h, terwijl accelereren ook bloedsnel is: van stilstand naar 100 km/h in slechts 2,9 seconden.

Hoewel de plastic supercar gebouwd werd in Tsjechië, werd het project afgelopen week tentoongesteld in Legoland in Denemarken (het geboorteland van Lego), zoals te zien in de onderstaande video.