Laatst kwam het Duitse scheepsbouwbedrijf Lürssen met een gloednieuwe jacht, die Norn genoemd wordt. Dit superjacht is verkocht aan een anoniem stel, maar we weten wel dat deze eigenaren al meer dan 20 jaar een andere Lürssen-jacht in hun bezit hedden.

Stel koopt na 20 jaar een nieuw jacht bij Lürssen

Het jacht van bijna 90 meter lang ziet er vanaf de buitenkant bijna uit als een slagschip dankzij zijn rechte lijnen en quasi-militaire uitstraling. Voor militaire doeleinden zal dit jacht echter zeker niet gebruikt worden, aangezien er onder meer een prachtig zwembad aanwezig is aan boord.

Het lijkt er meer op dat het stel de stijl van dit type jacht aantrekkelijk vindt, want hun voorgaande aankoop bij Lürssen kenmerkt zich met een vergelijkbare uitstraling. Hun vorige jacht, genaamd Skat, is een 70 meter lange jacht die op een ouder familielid van Norn lijkt. Volgens Lürssen gebruikten de eigenaren van Skat het als een tweede huis.

Zero-speed stabilisatoren en elektronische ‘rem’

Maar een zwembad is niet het enige waar deze superjacht over beschikt. Zo heeft Norn onder meer een zero-speed stabilisatoren voor comfort tijdens het aanleggen, evenals een buitenbioscoop. Het zwembad heeft een liftvloer met speciale verlichting die het vlak om kan toveren tot een volwaardige dansvloer.

Daarnaast bezit de Norn een aantal meer bijzondere eigenschappen. Zo heeft de superjacht, net als andere jachten die nu op de markt komen, een dynamische positionering. Daardoor kan het in gebieden komen die voor de meeste jachten verboden zijn. Ook kan het schip zijn positie elektronisch vasthouden, waardoor er geen anker of kettingen nodig zijn die over de zeebodem slepen en hiermee schade aanrichten aan de natuur. Hierdoor kan de jacht veilig varen door gevoelige milieugebieden of zeereservaten.

De managers van het project zijn Cornelsen en Partner. Zij hebben ook toezicht gehouden bij andere projecten, zoals de bouw van Project Celerius. Dat was een 118 meter lange jacht van Abeking & Rasmussen en is eind 2022 voor het eerst te water gegaan.

Lürssen