Volgens Calcasa staan er momenteel 200.000 huizen met een waarde van minstens € 1 miljoen in Nederland. Dat is een stijging van 23.000 miljoenenwoningen ten opzichte van het jaar daarvoor. Al negen jaar oprij blijft dit aantal stijgen. “Aan het eind van 2022 was ongeveer 4,3% van de Nederlandse koopwoningvoorraad een miljoenenwoning.”

Waar staan de meeste miljoenenwoningen in Nederland?

Ondanks de stijging is gemiddelde waarde van een miljoenenwoning wel iets afgenomen in het afgelopen jaar: van € 1,4 miljoen naar € 1,35 miljoen.

Allemaal leuke en aardig, maar het bezitten van een miljoenenwoning brengt ook de nodige extra kosten met zich mee. Calcasa schrijft dat eigenaren van een doorsnee miljoenenwoning op jaarbasis € 40.000 opzij moeten zetten om uiteenlopende woonkosten, zoals onderhoud, energie, verzekeringen en gemeentelijke lasten, te dekken.

Miljoenenwoningen

Met een woning van een dergelijke waarde klinkt dat uiteraard niet veel, maar vergeet niet dat sommige mensen met een waardevolle woning een lege bankrekening hebben. Met verkoop tot gevolg.

Steden waar de meeste miljoenenwoningen staan

Het zal niet als een verassing komen dat van alle miljoenenwoningen in Nederland het overtal in de hoofdstad Amsterdam staan: namelijk 10%. Ofwel 20.100 miljoenenpanden. Met name op de Keizersgracht struikelen inwoners en toeristen over de miljoenenpanden. Minimaal 578 panden hebben in deze straat een waarde van meer dan € 1 miljoen.

miljoenenwoningen

Den Haag, het centrum van de Nederlandse politiek, staat op plaats twee met bijna 11.000 miljoenenwoningen. In het Statenkwartier staan de meesten: ruim 1.400 miljoenenwoningen. Wat hier opvalt is dat in Den Haag een relatief lage vierkantemeterprijs is: € 5.900. In Amsterdam is dat namelijk gemiddeld rond de € 6.600, en dat is dus nog niet eens de duurste buurt.

De derde plek wordt gedeeld door drie plaatsen: Rotterdam, Utrecht en Gooise Meren. Naar verluidt staan in die drie steden 5.000 miljoenenwoningen.

Bloemendaal en ’t Gooi

Bloemendaal en Laren zijn de enige gemeenten zijn waar meer dan de helft van alle huizen een waarde vertegenwoordigen van boven de € 1 miljoen, terwijl de duurste miljoenenwoningen van Nederland in de regio Gooi en Vechtstreek en de regio Haarlem staan. De gemiddelde waarde van een miljoenenwoning is hier respectievelijk € 1,55 en € 1,53 miljoen.

Konijnenlaan in Wassenaar is wederom de duurste straat van Nederland. De gemiddelde woningwaarde ligt daar op een knotsgekke € 3.280.000.