Monique Esselbrugge heeft zichzelf niet populair gemaakt. De wethouder van de politieke partij D66 zou namelijk in een tijdsbestek van minder dan een jaar € 100.000 gedeclareerd voor “tijdelijke huisvesting” in Eindhoven. Maar waarom?

Redenering van wethouder Monique Esselbrugge

Een wethouder is verplicht om te wonen in de plek waar hij of zijn werkzaam is. Is het geval van Esselbrugge is dat de Brabantse stad Eindhoven. Zelf komt ze uit Nijmegen, waar ze wil blijven wonen, waardoor ze gedwongen een huis moest vinden in Eindhoven.

Esselbrugge zegt dat ze haar huis in Nijmegen niet kan verkopen, omdat haar dochters nog thuis wonen en ze co-ouder is. Volgens haar woordvoerder pendelt ze in de tussentijd tussen Eindhoven en Nijmegen. Op 50:50 basis. De kosten de ze heeft gemaakt om de huur van haar appartement in Eindhoven heeft ze gedeclareerd. Daar zou zo’n € 10.000 mee gemoeid zijn in minder dan een jaar tijd.

Daarnaast heeft ze ook nog eens € 1.180 gedeclareerd voor woon-werkverkeer, blijkt uit overzicht dat de gemeente op verzoek van het ED heeft samengesteld.

Vorige week kreeg de wethouder van de gemeenteraad voor nog een jaar ontheffing om in Nijmegen te blijven wonen, maar diverse partijen stemden daartegen. Jacco Rubenkamp, fractievoorzitter van Volt Eindhoven, vind het niet meer dan normaal dat wethouders in de stad wonen waar ze werken: “Behalve het punt van de onkosten is het ook gewoon belangrijk om in de stad te wonen. Als je naar de buurtsuper gaat, hoor je wat er speelt. Zulke voelsprieten kun je niet namaken of nabootsen.”

“Waarom betaal je het dan niet zelf?”

Hoewel de SP voor de ontheffing stemde, blijven ze kritsch. “Als de gezinssituatie een verhuizing niet toelaat waarom betaal je het dan niet zelf?”, vroeg SP Eindhoven-fractievoorzitter Murat Memis zich hardop af.

Monique Esselbrugge vind het betreurenswaardig dat haar privésituatie uit gemond in in een politieke discussie. Ondanks de disccusie is dit geen primeiur in Eindhoven. Mede-CDA’er Maes van Lanschot declareerde € 2.800 voor treinreiskosten en  burgemeester Jeroen Dijsselbloem verhuisde twee maanden na zijn benoeming naar Eindhoven. In de tussentijd sliep hij in een hotel en declareerde daarvoor declareerde hij in totaal ruim € 6.400.