Vladimir Poetin. Het is ongetwijfeld één van de meest gehate personen door het Westen, maar in zijn thuisland wordt hij, voornamelijk wegens propaganda, nog altijd op het schild gehesen. Aangezien de Russische president nooit het achterste van zijn tong laat zien blijft het een mysterie waar hij resideert, zeker nu in tijden van oorlog, maar volgens onderzoeksplatform The Project.

De woningen van Vladimir Poetin

Nu Poetin haast iedere dag het gesprek van de dag is, draait de geruchtenmolen op volle toeren. Is hij terminaal ziek? Heeft hij een relatie? Zal hij ooit op de rode knop drukken? En waar woont-ie nou eigenlijk? Allemaal vragen die in de afgelopen maanden de revue passeerden.

Vandaag willen we ons gaan focussen op de laatste vraagstelling. The Project, een Russisch onderzoeksplatform, heeft namelijk één van de mogelijke residenties van Poetin opgespoord en informatie gedeeld. Het zou gaan om een statig, zwaarbewaakt pand (lees: paleis) in het Nood-Westen van Rusland. Omdat de onderzoeksjournalisten het bouwbedrijf achter het in 2005 opgeleverde object wisten te achterhalen, konden ze afbeeldingen vinden.

Vladimir Poetin

De woningen van Poetin en zijn ‘vazallen’ (foto: The Prjoject)

Hoewel er al eerder beelden waren van het exterieur, kunnen we nu ook binnenkijken bij de alleenheerser. Zoals we konden verwachten is het op en top luxe, maar tegelijkertijd ordinair. We zien sierlijke meubels, een zwembad, kroonluchters (waarvan een drie verdiepingen bestrijkt), een overvloed aan goud en gigantische tafels, net zo lang als dat Emmanuel Macron van Poetin gewend is.

Villa laten bouwen voor zijn ‘geheime vriendin’

Het is gelegen aan het Valdai-meer, in de noordwestelijke provincie Novgorod, en het is niet het enige pand van Poetin in de regio. The Project stelt dat de 70-jarige hier ook een villa van € 112 miljoen heeft laten bouwen voor Alina Kabajeva (39), oud-topturnster en de vermeende ‘geheime vriendin’ van de president van Rusland.

In de video hieronder kunt u meer beelden van het paleis zien. Enne, vergeet de ondertiteling niet aan te zetten. Lees het hele rapport – waar meer

Uiteraard bezit de Russische staatshoofd nog talloze andere percelen in het land. Een van de meest besproken is zijn paleis aan de Zwarte Zee. Zijn oppercriticus, de vastzittende Aleksej Navalny, onthulde begin 2021 een twee uur durende documentaire, waar het paleis centraal stond. Het is ontworpen door de Italiaanse architect Lanfranco Cirillo en zou $ 1,3 miljard gekost hebben. Het staat op een perceel van 73 hectare aan ongerept natuurgebied en beschikt onder meer over een eigen kerk, benzinestation, Turkse baden, helikopterplatforms en meer.