Salar Azimi – van vluchteling tot multimiljonair – heeft zijn centjes verdiend met zijn telefoonbedrijf Trendy Telecom en computerbedrijf Trendy Computers. De Zeeuwse zakenman is stinkend rijk geworden en leeft als een vorst. ABN Amro, waar Azmimi een rekening had voor zijn bedrijf, zet namelijk vraagtekens bij zijn zakelijke activiteiten en besloot daarom de relatie te beëindigen.

Inval bij Salar Azimi zijn huis en hotel

Dat had alles te maken met de inval van twee jaar geleden. Hoewel hij al gauw werd vrijgelaten, bleef hij verdachte in de zaak en naar eigen zeggen resulteerde het in een “levensgevaarlijke situatie”. Het nieuws bereikte al gauw zijn geboorteland Iran. “Daar staat dat we verdacht worden van witwassen in naam van de regering van Iran. Er wonen overal tegenstanders van dat regime: voor ons is het levensgevaarlijk dat die dat denken.”

“Ze moeten zich kapot schamen. Ze zijn hier binnengevallen alsof ze El Chapo zelf te pakken hadden. Terwijl ze ons ook gewoon hadden kunnen vragen naar het bureau te komen”, zei Azimi woest tijdens een persconferentie vanuit zijn kasteel in Aardenburg.

Azimi vs. ABN Amro

Het Openbaar Ministerie verdenkt hen van fraude en valsheid in geschrifte. Azimi heeft het liever niet meer over deze periode, maar het speelt overduidelijk een rol in de rechtszaak met ABN Amro.

Maar Azimi liet zich niet zomaar aan de kant schuiven en spande afgelopen maand een zaak tegen de bank aan, omdat het stopzetten van de relatie betekende dat er geen contante stortingen meer konden gedaan worden bij ABN Amro. Hierdoor zou hun telecomwinkel in de problemen kunnen komen.

Zelfs is hij daar niet bang voor: “Van dat soort geintjes zijn we niet gediend. Ik heb ze gewoon voor de rechter gehaald. Ja, ik heb genoeg andere bankrekeningen, Belgische, Nederlandse, dus dat is het probleem niet”, vertelt hij aan Pure Luxe. Toch zonde. “Ik heb altijd een goed geval gehad bij ABN Amro. Van kinds af aan had ik zo’n Ajax-rekening. Dat was m’n eerste bankrekening toen we een verblijfsvergunning kregen. Dus ik heb goede nostalgie bij ABN Amro.”

Het kort geding heeft echter geen succes opgeleverd. Volgens de rechter in Amsterdam heeft de bank terecht onvoldoende vertrouwen in de verklaringen van de broers met betrekking tot de herkomst van hun geld, waardoor de bank niet kan controleren of het geld afkomstig is van legale bronnen.

Salar Azimi had de kans om voor opheldering te zorgen, maar volgens de rechter kon hij niet voldoende bewijs aanleveren. Hij zou dubieuze transacties hebben voldaan met Iran en Turkije, twee landen die vanwege veiligheidsregelen onder het vergrootglas liggen. Zo staat Iran op de zwarte lijst van de Financial Action Task Force (FATF) en Turkije op de grijze lijst staat. Dit houdt in dat banken extra voorzichtig moeten zijn bij het controleren van transacties van en naar deze landen.

Ook kon hij de waardestijging van van hotel De Elderschans in Aardenburg niet verklaren. De Azimi’s kochten het pand in 2014 om het vervolgens voor een half miljoen te verbouwden. Nu staat het voor ruim € 7 miljoen. De rechter omschreef de verklaring van Azimi als “onvoldoende onderbouwd met daadwerkelijk verrichte investeringen”.

De Azimi’s moeten opdraaien voor de kosten

Uiteindelijk heeft de Amsterdamse rechtbank geoordeeld in het voordeel van de bank, waarmee toestemming wordt gegeven met het beëindigen van de relatie met de Azimi’s. “Gelet op het ontbreken van voldoende gedocumenteerd antwoord op de telkens terugkerende legitieme vragen van de bank, is de conclusie van de bank, dat reële integriteits- en veiligheidsrisico’s aan de orde zijn en zij het onderzoek daarnaar niet op bevredigende wijze kan afronden, gerechtvaardigd”, luidt het eindoordeel.

Wel kunnen de ondernemende broers ervoor kiezen om zich aan te melden bij een andere bank. Na het verliezen van het kort geding heeft ABN Amro de Nederlands-Iraanse broers op de Client Acceptance en Anti-Money Laundering-lijst (CAAML-lijst) gezet, vanwege het gebrek aan vertrouwen in hun zakelijke activiteiten. Ook moeten de broers opdraaien voor de kosten die de bank heeft gemaakt om de zaak af te ronden.