Diegene die bijzondere kunstwerken of voorwerpen hebben liggen, kunnen deze laten taxeren bij het tv-programma Tussen Kunst & Kitch. In de uitzending van 20 november 2022 nam een man een ‘intrigerend kunstwerk’ mee van 16 kilo roestvrijstaal. Hij had het ooit aangeschaft voor circa ‘dertig gulden’, maar volgens expert Paul van Rosmalen is het aanzienlijk meer waard dan dat.

Kunstwerk van 16 kilo roestvrijstaal getaxeerd in Tussen Kunst & Kitch

Zo’n 30 á 35 jaar geleden zag de beste meneer het kunstwerk staan bij een metaalhandelaar en omdat hij er wel iets in zag, besloot hij het te kopen. “Dat moet je niet laten lopen. Anders was ‘ie verdwenen als aanrecht. De smeltkroes in”, vertelt hij in de uitzending.  Sindsdien staat het object bij hem thuis op een kast en na wat research kwam hij tot de conclusie dat het weleens een kunstwerk van François Morellet zou kunnen zijn.

Na aandringen van zijn familie koos hij ervoor toch maar eens contact op te nemen met ‘Tussen Kunst en Kitsch’. Om het te laten taxeren. Zo gezegd, zo gedaan. In de uitzending bevestigt Paul van Rosmalen dat het werk inderdaad is gemaakt door de Franse kunstenaar François Morellet. De kunstenaar kwam vaak in Nederland, was “een van de weinig geometrisch abstract werkende kunstenaars” en diverse musea wereldwijd stellen zijn kunst tentoon.

Tussen Kunst & Kitsch-01

Foto: Tussen Kunst & Kitsch

De ‘Sphere’ van François Morellet

Deze ‘sphere’, zoals het roestvrijstalen kunstwerk ook wel wordt genoemd, behoort tot “één van zijn meest populaire sculpturen”. Echter is het volgens Van Rosmalen “geen unicum”, want Morellet maakte ze in meerdere formaten en in oplagen.

De expert vertelt dat er van dit formaat zo’n 50 van gemaakt en hij schat de waarde om € 60.000. De meesten zouden de glimlach amper in bedwang houden, maar de eigenaar reageert nét iets anders. Hij blijft namelijk onderuitgezakt zitten en zegt gortdroog: “Nou, dat vind ik wel lekker. Haha, ja”