Eén van de meest opvallende kunstwerken van de huidige tijd, is zonder twijfel ‘Comedian’, een totstandkoming uit de conceptuele kunst. Het betreft een banaan die is vastgeplakt aan een muur met ducttape. That’s it. Een Koreaanse kunststudent aan de Seoul National University bleek zijn ontbijt vergeten te zijn en peuzelde het kunstwerk ter waarde van $ 120.000 op.

Banaan met ducttape aan de muur is kostbaar kunstobject

Kunst is subjectief. Maar zijn we nu echt op een punt belandt waarbij een halfrijpe banaan met een stuk ducktape aan de muur omschreven wordt als kunst? Ja dus. Echter moeten we het niet al te serieus nemen. Dat vindt ook Maurizio Cattelan, de maker van het kunstwerk en schepper van allerlei andere satirische sculpturen.

Het kunstwerk heet ‘Comedian’ en haalde in 2019 al krantenkoppen. In dat jaar werden drie edities van het werk verkocht voor respectievelijk $ 120.000 en $ 150.000. Eén daarvan hing kortgeleden nog in het Leeum Museum of Art in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel, totdat een Koreaanse student, genaamd Noh Huyn-soo, ‘m van de muur trok, de schil pelde en de langwerpige, licht gebogen vrucht zonder pardon naar binnen schoof.

“Ik heb niet ontbeten, dus at ik omdat ik honger had”

Maar waarom? Naar eigen zeggen had de student zijn ontbijtje ’s ochtends overgeslagen, waardoor hij met een lege maag het museum doorslenterde. Totdat hij ineens oog in schil kwam met de banaan. Hij kon de verleiding niet weerstaan en at ‘m ongestoord op. Hoewel de aanwezigen zich in eerste instantie geen houding aan konden nemen, vraagt de menige zich af waar de bewaking is. “Het duurde ongeveer een minuut om de bananen die aan de tentoonstellingsruimte vastzaten te verwijderen, op te eten en te schillen”, schrijf de Koreaanse nieuwsbron KBS Nine O’Clock News.

Zelfs de kunstenaar ziet de humor er wel van in. “Het stukmaken van een kunstwerk kan worden gezien als kunst”, vindt hij. “Hangt die banaan er niet om opgegeten te worden? Het is helemaal geen probleem”, vetelt Cattelan aan de BBC. Bovendien wordt de banaan om de paar dagen vervangen. Niemand wil natuurlijk entree betalen om naar een rotte, zwarte banaan te koekeloeren. Om nog maar te zwijgen over de stank.

Het is niet de eerste keer dat dé banaan werd opgegeten. In 2016 at David Datuna, een Amerikaanse performancekunstenaar, er een op in Miami en deelde de beelden op Instagram.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door David Datuna (@david_datuna)