Talisker is een legendarisch Schots whiskymerk dat sinds 1830 wordt geproduceerd op het eiland Skye, gelegen aan de westkust van Schotland. Het merk staat bekend om zijn kenmerkende kruidige en rokerige smaak, die het dankt aan het gebruik van turf in het moutproces en het rijpen van de whisky in eikenhouten vaten.

Talisker x Parley

Talisker wordt wereldwijd beschouwd als een van de beste whisky’s en heeft talloze prijzen gewonnen voor zijn uitzonderlijke kwaliteit en smaak. Het merk wordt geproduceerd door Diageo, een van de grootste drankbedrijven ter wereld, en wordt wereldwijd verkocht in meer dan 100 landen.

Talisker heeft ook een reeks limited edition-whisky’s uitgebracht en deze traditie wordt voorgezet in samenwerking met milieuorganisatie Parley. Samen presenteren de twee invloedrijke bedrijven een nieuwe limited edition: Wilder Seas Single Malt Scotch Whisky, een volledig gerecyclede glazen fles.

Talisker x Parley-03

Aangezien Talisker al decennialang is gevestigd aan de kust van het eiland Skye in Schotland heeft het een onlosmakende connectie met de de zee. Zij weten dus als geen ander hoe belangrijk het is om de oceaan veilig en schoon te houden. Om daaraan bij te dragen doneert de Schotse distilleerderij meer dan een half miljoen en € 3 van iedere verkochte fles aan Parley om de bescherming van de oceanen ondersteunen.

We kunnen niet meer om klimaatverandering heen. Alsmaar hogere CO2 waarden resulteren in stijgende watertemperaturen met alle gevolgen van dien. Zo vorm het een dreiging voor uitstervende kelpwouden. Deze ecosystemen vormen een cruciale rol voor de gezondheid van de planeet en verdedigen ons tegen de desastreuze gevolgen van klimaatverandering, maar verdwijnen ondertussen zelfs ‘vier keer sneller dan regenwouden’.

Talisker x Parley-02

“Uit een recente studie blijkt dat vandaag de dag slechts 13% van de wereldzeeën geclassificeerd zijn als echt wild. Het is de gezamenlijke missie van Talisker en Parley om onze bedreigde, wilde oceanen te beschermen”, Aldus Cyrill Gutsch, oprichter en CEO van Parley. “Dat doen we door een baanbrekend onderzoek naar kelpwouden in Schotland te ondersteunen, het in Zuid-Afrika onderhouden van duizenden typen kelpwoud welke nergens anders ter wereld te vinden zijn en in Chilli de rijke ecosystemen van kelpwouden te beschermen voor het levensbestaan van bedreigde waterdieren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Talisker (@talisker)

Duurzame Wilder Seas-fles

“De verpakking van de nieuwe limited edition is de eerste volledig gerecyclede, kartonvrije en van biobrandstof gemaakte fles Talisker ooit”, luidt het persbericht. Dankzij deze keuze verminderen ze de koolstofuitstoot met 77%.

Een andere primeur is dat de Wilder Seas-fles (100% gerecycled glas)  is afgewerkt in Frans eiken XO cognac vaten. Dit proces zorgt voor een rijke en complexe whisky met smaken van rook en kruiden die overgaan in zeezout. Tegelijkertijd proeven we tonen van fruitigheid door de  pruimen en gestoofde rozijnen. De geprezen whiskyschrijver Charles Maclean beschreef het als: “Een rijk, complex en sterk samenkomen van aroma’s”, aldus Charles Maclean. “Een smaak die puur Talisker is, met gedroogde fruitigheid toegevoegd.”

Talisker x Parley-05

Talisker x Parley: Wilder Seas Single Malt Scotch Whisky is momenteel verkrijgbaar bij geselecteerde retailers en via Malts.com/nl. Prijs? € 89,99.

Geniet, maar drink met mate!