Het jaar is 1957. Prinses Beatrix mag 18 kaarsen uitblazen. In het kader van deze mijlpaal wordt ze getrakteerd op een traditioneel Fries zeilschip van 15 meter lang genaamd de De Groene Draeck, vernoemd naar het wapen van de prinses, dat een groene draak bevat. Het betrof een nationaal geschenk door het Comité Varend Nederland.

De Groene Draeck van Beatrix der Nederlanden

Enkele dagen na haar verjaardag wordt het zeilschip officieel aan haar overgedragen door Ernst Crone, toenmalig voorzitter van het comité, in de jachthaven van Muiden. Beatrix mag zelf het jacht dopen en zegt: “Ik doop u de Groene Draeck en wens u behouden vaart”, nadat ze een traditionele scheepsdoop uitvoert.

De boot is een geliefd symbool van de Koninklijke Familie en wordt regelmatig ingezet voor officiële gelegenheden en privéreizen.

Restauratie van het zeiljacht

Aangezien het jacht al decennialang meegaat werd de knoop doorgehakt om in september 2021 te starten met een langdurige renovatie, betaald door de Staat. Afgelopen jaar maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekend dat de kosten van de werkzaamheden waren overschreden.

Om de kosten van de laatste loodjes te dekken zou Beatrix als eigenaar de meerkosten zou betalen. Jaarlijkse trekt worden de onderhoud- en gebruikskosten van het zijschip geraamd op € 87.000. “Het onderhoud van de Groene Draeck wordt door tussenkomst van de Dienst van het Koninklijk Huis (DKH) door een specialistische werf uitgevoerd. Tot een maximum van € 435.000 kunnen kosten worden gefactureerd over de komende vijfjaarsperiode (2021 t/m 2025)”, aldus het Koninklijk Huis.

Pas tegen het einde van april van dit jaar schreef de RVD maakt dat de voormalige koningin van Nederland haar zeiljacht weer in gebruik heeft genomen. Beatrix aarzelde geen seconde en maakte meteen een vaartocht van Stavoren naar Enkhuizen.

Terschelling

Momenteel dobbert het zeiljacht in de wateren van Terschelling, want Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn voor een streekbezoek op de Waddeneilanden. Ze arriveerden dinsdagavond.

De huidige koning geeft de voorkeur aan modernere vaartuigen, want hij bezit, zoals u waarschijnlijk al wel weet, een Wajer 55.