Een superjacht is een ultiem symbool van luxe, welvaart extravagantie. Hoewel de brandstoftank niet het meest sprankelende  onderdeel van een schip is, kan geen enkel superjacht zonder. Maar wat kost het eigenlijk om een superjacht volledig vol te tanken?

Het tanken van een superjacht

Het vullen van de brandstoftank van een superjacht is een tijdrovende en bovenal prijzige aangelegenheid. De exacte kosten variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het jacht, het brandstoftype en de huidige prijzen op de oliemarkt. Om een idee te krijgen van de kosten, moeten we kijken naar enkele van ’s werelds meest extravagante en grote superjachten

Azzam

Neem bijvoorbeeld het 180 meter lange Azzam, het langste superjacht ter wereld. Dit luxueuze vaartuig wordt aangedreven door een combinatie van diesel- en gasturbines en heeft een brandstoftank die maar liefst 1 miljoen liter kan bevatten. Gezien de huidige gemiddelde prijzen van diesel en de mogelijkheid dat de eigenaren van dergelijke jachten brandstof met korting kunnen kopen, zou het vullen van de brandstoftank van Azzam naar schatting ergens tussen de € 600.000 en € 800.000 kunnen kosten.

Het jacht is eigendom van de president van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van Abu Dhabi, Khalifa bin Zayed Al Nahyan

Eclipse

Eclipse, eigendom van de Russische miljardair Roman Abramovich, is 162,5 meter lang en uitgerust met twee krachtige dieselmotoren. De gasturbine aan boord kan ongeveer 2 miljoen liter brandstof bevatten waardoor de Russische oligarch naar schatting tussen de € 1,2 en € 1,6 miljoen kwijt is aan een volle tank.

Dilbar

Omdat de eigenaar, de Russische oligarch Alisher Usmanov, op een sanctielijst staat, is het 156 meter lange superjacht Dilbar afgelopen jaar door de Duits autoriteiten in beslag genomen. Duitsland is iedere maand een godsvermogen kwijt om het grootste jacht ter wereld qua volume te onderhouden. Aangezien het schip aan de ketting ligt wordt er niet mee gevaren, wat gelukkig voor ons buurland een hoop kosten scheelt. Volgens Theyachtmogul kost een volle tank om en nabij de € 1,4 miljoen.

Het moge duidelijk zijn dat het voltanken van een superjacht een aanzienlijke investering vergt. Naast de brandstofkosten zelf zijn er ook andere factoren om rekening mee te houden, zoals het onderhoud van de brandstoftank, het personeel dat betrokken is bij het tankproces en de logistieke aspecten.

Lees hier over de onvoorziene kosten die komen kijken bij het onderhouden van een jacht.