In het pittoreske dorpje Harmelen-Noord (met slechts een paar duizend inwoners), gelegen in de provincie Utrecht, is een eigentijdse villa via Funda te koop. Deze villa overstijgt het niveau van een doorsnee woning en wordt eerder beschouwd als een kunstwerk. “Het concept van wonen werd goed door elkaar geschud en ontdaan van de ballast van gewoontes.”

Zwevende villa

De split-level woning combineert innovatie, design en een verfijnd architectonisch niveau op een unieke wijze. Vanwege de opmerkelijke structuur wordt de indruk gewekt dat de woning boven het maaiveld zweeft. Knap staaltje werk van JDdV Architecten.

In 2003 ging de schop in de grond en in datzelfde jaar werd het duurzame pand (energielabel B) afgeleverd. Er werden negen kamers, waaronder vier slaap- en twee badkamers, gerealiseerd op een totaal woonoppervlak van 302 m². Alle ruimtes zijn verdeeld over vier woonlagen, plus een vliering en een kelder.

Het souterrain (“het klapstuk”) staat in het teken van thuiswerken. Op dit niveau is namelijk een volwaardige en inspirerende kantoorruimte gecreëerd. “Een werkplek die rechtstreeks uit een woonmagazine lijkt te komen”, suggereert de makelaar. “Het glas en de industriële lijnen geven deze ruimte een prettige en zakelijke ambiance.”

Zwevende villa-02

Het split-level programma van de woning verbindt alle ruimtes met elkaar (zonder deuren) en door het overvloedige gebruik van glas geniet het souterrain eveneens van een overvloed aan daglicht.

Perceel van 642 m²

De houtskeletbouw zorgt voor een bijzonder aangenaam woonklimaat en in combinatie met de gebruikte bouwmaterialen is de woning flexibel en gemakkelijk aanpasbaar aan veranderende woonbehoeften. Qua voorzieningen zal de volgende bewoner in ieder geval niets tekort komen. Zo strepen we niet alleen een sauna af, maar ook domotica, een ligbad, alarminstallatie en een schuifpui naar de achtertuin.

Het gazon in de op het zuidwesten gerichte tuin is omringd door een natuurlijke border, beukenhagen, klimopwanden en een schutting met poort waardoor de privacy van de bewoner gewaarborgd kan blijven. Afgelopen zomer wilde de huidige eigenaar € 1.485.000 vangen voor de ‘zwevende villa’, maar eind januari van 2023 werd de vraagprijs verlaagd naar € 1.385.000: een ton minder. Kijk vooral even (digitaal) rond.

Zwevende villa-05 Zwevende villa-03