In Nederland wonen maar liefst 12 mensen die zichzelf een miljardair mogen noemen. Eerder namen we al een kijkje naar de vijf rijkste mensen in het land, dus de nummer één kennen we uiteraard al. Maar nu zetten we maar liefst alle 12 miljardairs graag voor u op een rijtje.

12. Joop van den Ende – € 1,1 miljard

Johannes Adrianus (Joop) van den Ende werd op 23 februari 1942 geboren in de hoofdstad Amsterdam. Hij volgde opleidingen tot timmerman en technisch tekenaar, maar zou later toch de kost gaan verdienen in de showbusiness. De man is onder andere bekend geworden dankzij zijn succesvolle televisieserie De Avonturen van Bassie en Adriaan. 

In 1994 ging hij samenwerken met zijn tot dan toe grootste concurrent John de Mol, waarna ze het bedrijf Endemol oprichtten. Enkele jaren later ging dit bedrijf naar de beurs. Echter verslechterde zijn gezondheid in 1999, dus verkocht hij in 2000 zijn belang van 26 % en besloot hij verder te gaan als musicalmaker. Zo heeft hij musicals als The Wiz, The Lion King, Tarzan, Ciske de Rat, Dirty Dancing, Mary Poppins en nog veel meer.

Zijn succesvolle carrière heeft ervoor gezorgd dat van den Ende een vermogen van ruim € 1,1 miljard heeft ontvangen.

Joop van den Ende

11. Sytse Sijbrandij – € 1,1 miljard

Sytse Sijbrandij is één van de best betaalde CEO’s in de Verenigde Staten op dit moment. In 2015 richtte de man GitLab op, een softwarebedrijf waar programmeurs samen bouwen aan mobiele apps of computerprogramma’s in dezelfde omgeving. Onder andere NASA en SpaceX maken gebruik van dit programma.

Aan het begin van zijn carrière zegt Sijbrandij niet samen te willen werken met investeerders. Hij wil een “doodgewoon IT-bedrijf” leiden. Maar al snel veranderen zijn plannen omdat talentvolle programmeurs, marketeers en managers niet voor hem willen werken. In Silicon Valley is het gebruikelijk dat medewerkers van startups een optiepakket krijgen, omdat zij later met deze aandelen veel geld kunnen verdienen. Uiteindelijk heeft de Nederlandse man gekozen om toch met de investeerders in zee te gaan. En dat pakte goed uit. Op dit moment staat zijn vermogen op maar liefst € 1,1 miljard.

10. Kommer Damen – € 1,56 miljard

Kommer Damen werd geboren op 30 maart 1944 in Hardinxveld-Giessendam (Zuid-Holland). Hij woonde met zijn ouders op de scheepswerf en bouwde van jongs af aan al boten met zijn vader. Zo werd hij uiteindelijk de eigenaar van zijn familiebedrijf Damen Shipyards Group, wat inmiddels één van de grootste schepenbouwbedrijven ter wereld is. Dit heeft de man uiteindelijk een vermogen van € 1,56 miljard opgeleverd.

9. Lesley Bamberger – € 1,56 miljard

Lesley Bamberger is een Nederlandse miljardair zakenman. In 1996 nam hij het bedrijf Kroonenberg Groep over, een particulier vastgoedbedrijf dat opgericht is door zijn grootvader, waar hij 10 jaar eerder al in dienst trad. Kroonenberg Groep is één van de grootste vastgoedontwikkelaars van Nederland. Niet zo vreemd dus dat Bamberger daardoor een prachtige vermogen van wel € 1,56 miljard heeft mogen verdienen.

8. Pieter van der Droes – € 1,65 miljard

Over de man achter de naam is niet heel veel bekend, behalve dat Pieter van der Droes de mede-oprichter is van Adyen. Adyen is een betalingsplatform “dat voldoet aan de continue veranderende behoeften van de hedendaagse bedrijfswereld”, aldus de website van Adyen. Het bedrijfj werd opgericht in 2006 en is sindsdien uitgegroeid tot een multi-miljardenbedrijf. Daarom mag Pieter van der Droes zichzelf tegenwoordig ook bij de miljardairs van Nederland voegen en heeft hij een vermogen van wel € 1,65 miljard.

7. Adriaan Mol – € 1,65 miljard

Adriaan Mol werd op 14 maart 1984 geboren in Breda. Vanaf kleins af aan wilde Mol een uitvinder worden en daarom besloot hij na de middelbare school om zich op de ondernemerswereld te storten. Zo richtte hij in 2004 de payment service provider Mollie op en in 2011 volgde het communicatiebedrijf MessageBird. Dankzij deze succesvolle bedrijven wist de 39-jarige zich al snel tot de miljardairs te benoemen. Op dit moment heeft Mol zo’n € 1,65 miljard tot zijn beschikking.

6. John de Mol – € 1,65 miljard

Een naam die we allemaal wel kennen. Johannes Hendrikus Hubert, of beter bekend als John de Mol, is een een Nederlandse media-magnaat, ondernemer en televisieproducent. Zijn vroegere droom was om profvoetballer te worden, echter was hem dit niet gelukt. Maar daar is de man niet minder succesvol van geworden. Dankzij zijn vader’s interesse in entertainment is John de Mol zelf ook die wereld ingestapt.

Door de jaren heen werd de Mol steeds bekender in zijn werk, tot hij in 1979 zijn eigen productiebedrijf te beginnen: John de Mol Producties. Ook dit kwam al snel van de grond. In 1989 richtte hij samen met Joop van den Ende het bedrijf Endemol op, wat tot op de dag van vandaag een enorm bedrijf is, al werd het in 2000 verkocht voor maar liefst € 5,5 miljard.

Nu staat de media-magnaat bekend als de oprichter van Talpa Network, waar om de haverklap enorme producties naar buiten komen. Zelfs nadat één van zijn meest grote programma’s “The Voice of Holland” een minder leuk daglicht te zien krijgt, blijft John de Mol een enorm succesvol ondernemer. Zijn vermogen komt momenteel op € 1,65 miljard.

John de Mol

5. Arnout Schuijff – € 2,2 miljard

Arnout Schuijff is mede-oprichter van Adyen, evenals de nummer acht van deze lijst Pieter van der Droes. Ook over Schuijff is niet veel te vinden op het internet, behalve dat zijn vermogen momenteel maar liefst € 2,2 miljard bedraagt dankzij de succesvolle onderneming.

4. Hans Melchers – € 2,4 miljard

Hans Daniel Melchers werd op 28 april 1938 geboren in Bloemendaal. In de jaren ’60 nam hij het chemiebedrijf van zijn vader over: Melchemie. In 2002 verkocht hij dit voor een enorm bedrag, waarna hij een belang in het Amsterdams investeringsbedrijf HAL Trust wist te bemachtigen. Het bedrijf staat beter bekend als Holland-Amerika Lijn, een transportbedrijf dat al sinds 1873 bestaat.

Hans Melchers heeft op zijn 85-jarige leeftijd een mooi vermogen bij elkaar weten te sparen: hij bezit zo’n € 2,4 miljard.

3. Wim van der Leegte – € 3,2 miljard

Wilhelmus Gerardus Stephanus Maria van der Leegte werd op 23 augustus 1947 in Nuenen geboren. Na zijn studie moest van der Leegte de metaal- en constructiewerkplaats van zijn vader overnemen, nadat de gezondheid van de man verslechterde. Na een paar jaar ontvangt hij ook de aandelen van zijn vader. Het bedrijf blijft groeien, vooral door andere firma’s over te nemen. Door deze autonome groei en overnames ontstond de VDL Groep, waar Wim nog steeds samen met zijn kinderen alle aandelen van heeft. Daarom heeft de man ondertussen ook een vermogen van maar liefst € 3,2 miljard.

Wim van der Leegte

2. Frits Goldschmeding – € 5,7 miljard

De eigenaar van Randstad Holding maakt ook een comeback in deze lijst. Goldschmeding stond eerder al op de derde plaats van rijkste Nederlanders, maar nu heeft hij zelfs de tweede plaats veroverd. In 1960 richtte de man Uitzendbureau Amstelveen op, wat na jaren groei een andere naam heeft gekregen: Randstad. Goldschmeding heeft nog steeds maar liefst 30 % van de aandelen in handen. Met € 5,7 miljard op zijn naam weet de man zeker wel van een mooi pensioen te genieten.

Frits Goldschmeding

1. Charlene de Carvalho-Heineken – € 13,5 miljard

Uiteraard weet mevrouw de Carvalho-Heineken wederom de eerste plaats te veroveren. Als directrice en grootaandeelhouder van het bierbedrijf heeft zij enorme bedragen in handen. Ondanks kleine tegenslagen afgelopen jaar weet de vrouw maar liefst € 13,5 miljard tot haar vermogen te rekenen.

Charlene de Carvalho-Heineken