In 2022 verloren diverse jachteigenaren hun gekoesterde, nautische speeltje. Hoewel de meesten ongetwijfeld goed verzekerd zijn, is het uiteraard pijnlijk om afscheid te moeten nemen. Dat geldt zeker ook voor de eigenaar van het in september van afgelopen jaar gekapseisde superjacht 007, gebouwd door de Turkste scheepswerf Aegean Yachts.

Eigenaar van het gekapseisde jacht 007

Volgens bronnen is de mysterieuze eigenaar, een welgestelde Zwitserse magnaat, stilletjes verdwenen nadat zijn jacht tragisch wijze zonk. Het verweesde wrak bevond vlakbij een prachtige strand, tot grote ergernis van de burgemeester van Kythnos, die vastbesloten was om dit prachtige eiland te ontdoen van deze ongewenste aanblik.

Gelegen in een schilderachtige baai op het betoverende eiland Kythnos, volgens de plaatselijke kustwacht op ongeveer 15 meter van de kustlijn, heeft dit 49 meter lange vaartuig uiteindelijk maandenlang op haar zij gelegen, wachtend op een glorieuze redding.

Na een uitdagend avontuur is het gekapseisde superjacht 007 eindelijk geborgen toen in maart van 2023 maand een sleepboot en een kraanponton arriveerden. Op foto’s gedeeld door burgemeester Stamatis Garderis op zijn Facebookpagina, is te zien hoe het jacht majestueus rechtop naast de ponton ligt.

“Werkzaamheden om jacht 007 van Kolona beach te verwijderen zijn begonnen”, schrijf hij op 6 maart. Pas op 21 maart volgende een update. Volgens de burgemeester duurde het uren om 007 te verwijderen om klaar te maken voor transport.

Helaas heeft de blootstelling aan zout water gedurende enkele maanden weinig goeds gedaan voor dit moderne juweeltje uit 2006, dat ooit plaats bood aan 10 veeleisende gasten en werd gesierd door het prominente 007-logo, compleet met een iconisch pistool, op de achtersteven. Naar verluidt is het vaartuig naar zijn laatste rustplaats (lees: een sloopwerf) gebracht.