Al meer dan 10 jaar klaagde een echtpaar in de Italiaanse stad Brescia bij de gemeente. Ze ervaarden slapeloze nachten door de dronken toeristen die op hun weg vanaf de uitgaansstrip langs het huis van het koppel pareerde, wat voor overlast zorgt. Om het stel tegemoet te komen heeft de gemeente van de stad nabij het Gardameer hen € 50.000 geschonken.

Einde aan een 10 jaar durende rechtszaak

Het is de allereerste keer in Italië dat mensen worden gecompenseerd wegens geluidsoverlast van dronken voorbijgangers. Het stel is van mening dat de gemeente onvoldoende voor hen heeft betekent en geen maatregelen heeft genomen om het lawaai te beperken.

Overlast Brescia-02

Het Italiaanse Hof van Cassatie heeft hen gelijk gegeven en de stad Brescia opgedragen het koppel € 50.000 te betalen als schadevergoeding. Het besluit maakt een einde aan een 10 jaar durende rechtszaak waarin het echtpaar het recht op “een rustig leven” en “rust” nastreefde.

Vrees voor meer rechtszaken in heel Italië

Het koppel is niet de enige die een stad aanklaagt wegens overlast. Er is een heuse golf aan rechtszaken over Italië aan het vloeien. Zo moet het Hof van Cassatie ook oordelen over eenzelfde aanklacht van 29 inwoners van de stad Turijn en 140 inwoners van Bari. Uiteraard verschillen de specifieke zaken, maar ze staan allemaal in het teken van overlast van het uitgaansleven.

Volgens The Guardian zaait deze ook angst bij andere burgemeesters van Italiaanse steden. Het zou kunnen leiden tot meer juridische klachten over geluidsoverlast van inwoners van dorpen in het land en niet iedere gemeente heeft genoeg budget om eventuele schadevergoedingen betalen. Divers dorpjes zijn zelfs leeggestroomd door onder meer de vergrijzing en het beperkte aanbod aan banen.