Op 24 mei 2023 heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) een woning en autobedrijf van een 55-jarige man in Oostzaan doorzocht op verdenking van witwaspraktijken. Tijdens de zoektocht heeft de FIOD verschillende bewijsstukken in beslag genomen, waaronder fysieke en digitale administratie. Bovendien stuitte de FIOD ook op een horloge ter waarde van € 100.000.

FIOD neemt horloge in beslag ter waarde van maar liefst € 100.000

De man bezit een autobedrijf en zou ongebruikelijke transacties hebben gehad. Er ontstond een vermoeden dat via constructies geld werd witgewassen voor criminelen. Toen het onderzoek van start ging, werd al snel duidelijk dat niet alle transacties van dit autobedrijf terug te zien waren op de zakelijke bankrekeningen. Daarnaast is het onduidelijk of alle transacties betrekking hebben op de handel in auto’s.

De FIOD verdenkt dat er betalingen met grote contante geldbedragen zijn gedaan en deze niet zijn gemeld bij de FIU. De verdachte man is al eerder in beeld gekomen, namelijk toen hij een financiële constructie aanging met een drugscrimineel. Deze verdenkingen bij de autoriteiten zijn dus zeker niet voor niets.

Autoriteiten nemen de witwaspraktijken zeer serieus

Op de site van de FIOD wordt aangegeven dat de aanpak van witwassen een prioriteit heeft bij landelijke en lokale opsporingsdiensten. Ze geven aan dat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van alle vormen van ernstige criminaliteit. “Het versluieren van onder andere de opbrengsten van de georganiseerde handel in drugs stelt daders in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten,” aldus de FIOD.

Het doel is om de financiële wereld veilig en integer te houden. Het Openbaar Ministerie (OM) zal daarom de bevindingen beoordelen en daarbij beslissen om eventuele vervolgstappen te nemen tegen de verdachte. Zo zal het horloge, evenals de andere bewijsstukken, flink worden doorzocht. De verdachte man kan erop rekenen dat hij zijn prachtige uurwerk helaas niet meer zal terugkrijgen.

Over welk merk horloge dit zou gaan, is niet duidelijk. Het onderzoek naar de verdachte man werd gestart na aanleiding van verschillende meldingen bij de Financial Intelligence Unit (FIU).