Twee bolides van de Nederlandse topcriminelen Willem Holleeder en Dino Soerel zijn bij een veiling voor € 30.000 onder de hamer gegaan. Het betreffen een Volkswagen Passat W8 Protection ‘Security’ uit 2003, ooit in het bezit van ‘De Neus’, en een BMW 540i Protection uit 1999, de voormalige bolide van Soerel. De opbrengst zal volledig naar een goed doel gaan.

Twee bolides van topcriminelen geveild

Beide heren startten hun criminele carrière in de jaren ’70 en ’80. Holleeders meest bekende casus is de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken in 1983. ‘De Neus’ zit momenteel een levenslange gevangenisstraf uit voor het opdracht geven tot meerdere liquidaties. Onlangs kwam in het nieuws dat de 65-jarige crimineel in het LUMC een operatie heeft ondergaan, waarbij werd getwijfeld aan de beveiliging rond de nog altijd vluchtgevaarlijke Amsterdammer. De nu 62-jarige Dino Soerel gold jarenlang als een rechterhand van Holleeder.

BMW en Volkswagen criminelen

De twee reden jarenlang rond in hun bolides, Willem Holleeder in zijn Volkswagen, Dino Soerel in zijn BMW. De Volkswagen Passat uit 2003 bracht met € 18.000 het grootste bedrag op. De BMW 540i van Soerel uit 1999, bracht € 11.000 op. In totaal heeft de veiling zo’n € 30.000 opgebracht, want ook de veilingkosten worden daar nog bij opgeteld.

Het bedrag zal volledig ten goede komen aan een goed doel, namelijk stichting Jongeren Die het kunnen. Zij bieden activiteiten aan voor jongeren uit Amsterdam-Zuidoost om ze volgens hen ‘een kans te bieden op een zinvol bestaan in de maatschappij.’

Auto’s kwamen op het spoor in Letland

Autohandelaar Darcy Hoogenhout, die de auto’s opkocht, kwam de wagens op het spoor in Letland, toen hij bezig was met het zoeken van bijzondere oude Porsches. Na wat speurwerk kwam hij erachter dat het inderdaad de twee oude bolides van de topcriminelen waren. “Ik wilde iets negatiefs omzetten naar iets positiefs”, zo zei hij over de verkoop en de opbrengst. Het is onbekend wie de auto’s heeft opgekocht.